Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Január 23. 12:53, péntek | Belföld
Forrás: Orientpress Hírügynökség

Nagyobb komfort várja a vonatozó zarándokokat

Nagyobb komfort várja a vonatozó zarándokokat

Idén különleges 'Komfort kocsi' kényelmét is élvezhetik a zarándokvonatokon utazók - hangzott el a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Idén különleges 'Komfort kocsi' kényelmét is élvezhetik a zarándokvonatokon utazók - hangzott el a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön. A hagyományokat folytatva idén negyedszer kel útra a Boldogasszony Zarándokvonat a pünkösdi csíksomlyói búcsúba és ötödször a Fekete Madonna Zarándokvonat Lengyelország lelki központjába, a magyar pálosok alapította czestochowai kegyhelyre.

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a hívők mellett idén szeretnék megszólítani a „keresőket és a nemhívőket is”. A zarándokút legfontosabb céljának a lelki feltöltődést jelölte meg, mely hívőknek és keresőknek egyaránt fontos. Emellett az út közösségteremtő mivoltáról is beszélt, hiszen nemcsak az anyaországiak, hanem határon túliak is szép számmal vesznek részt az utakon. Hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok bevonására is, és ebben az éveben 10-15 fogyatékkal élőnek is segítenek eljutni e szent helyekre. 'Ez egyben üzenet is lesz a társadalom számára, hogy a hit milyen fontos támasza lehet azoknak, akik nap mint nap együtt élnek a fogyatékossággal'. Végezetül rámutatott: ezek az utak a külkapcsolatok ápolását, kiemelten a lengyel-magyar barátság erősítését is szolgálják.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete elmondta, a Fekete Madonna Zarándokvonat olyan lengyel városokat fog érinteni, amelyek a két nemzet közötti összekötő kapcsok, és amelyek az átlag magyar szívéhez is közel állnak. A hajtóerőként szolgáló kereszténység pedig meghatározza a két ország ezeréves barátságát. Külön kiemelte, hogy az idei résztvevők a 10 éve elhunyt Szent II. János Pál pápa emlékére rendezett megemlékezésekhez is tudnak majd csatlakozni.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke, Székely János, aki annak idején a zarándokvonat gondolatának elindítója volt, a Fekete Madonna Zarándokvonat lelki vezetője lesz. Felidézte: a czestochowai zarándoklatok idején megtapasztalta, hogy a lengyel nép szíve ilyenkor együtt dobban, és 'ez példát jelenthet nekünk magyaroknak is', mert a magyarságnak 'lelki talprállásra' van szüksége. A zarándokok az élet igaz kincseit keresik. A zarándoklat nem turizmus vagy kikapcsolódás, hanem lelki megújulás, sok imával és énekkel – hívta fel a figyelmet a püspök.

Bátor Botond pálos szerzetes szervező felidézte: a mai zarándokvonatok előképe már 1939-ben megjelent, amikor száz fős közösség utazott Czestochowába, az akkor újjáalakult magyar pálosok szervezésében. A körülmények azóta sokat változtak, de a zarándokút hangulata ugyanazt hordozza. Az elmúlt években megtapasztalta, hogy az utazók képesek a kellemetlenségek közös elviselésére, 700 ember képes együttmozogni, elfogadva a nehézségeket is. 'Sokan dolgoznak az ügy sikeréért, de a legfőbb szervező maga a Jóisten' - mondta.

A szervező Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője, Budai László, néhány fontos újdonságot emelt ki. Idén már több mint 800 ember vehet részt a csíksomlyói utazáson, mely a megszokottnál később, reggel 7 óra után indul, és Miskolcon át Kassán keresztül fog eljutni a célba. A program harmadik, záró napja Krakkóban lesz, ahol az újdonsült Szent II. János Pál bazilikában közös lengyel-magyar tanúságtételre kerül sor. A Csíksomlyóra induló Boldogasszony Zarándokvonat idén még több helyen fog megállni Erdély területén, hazafelé pedig Debrecenben is.

Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a közös programok, a vonatrádió, a színvonalas első és másodosztályú vasúti kocsik, a hangulatos étterem-kocsik megteremtik a zarándokvonatok egyediségét. Az utazóközönség magas színvonalú kiszolgálása érdekében idén a Fekete Madonna zarándok különvonatot a korszerű, légkondicionált kocsijaival közlekedteti a vasúttársaság, továbbá most első alkalommal mindkét zarándokvonaton a különleges Komfort kocsi kényelmét is élvezhetik a résztvevők.

Boldogasszony Zarándokvonat útjára május 21-24. között kerül sor. Az érdeklődők felszállhatnak Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon, illetve hazafelé jövet leszállhatnak Nagykárolyban és Debrecenben is. Erdélyben a vonat megáll Nagyváradon, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen is. A zarándokvonat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.

A Fekete Madonna Zarándokvonat június 22-25. között keresi fel Czestochowát. Gazdag program keretében két teljes napot és három éjszakát töltenek a résztvevők Lengyelországban. A zarándoklat fontos célpontja a Lengyelország szíveként emlegetett Krakkó is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.