Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Július 19. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Napozás – érvek ellene és mellette

Napozás – érvek ellene és mellette

Ma már nem annyira divat a csokibarna bőr, mint néhány évvel-évtizeddel ezelőtt. Elég lassan és drágán tanulták meg a nők a túlzott napozás kellemetlen következményeit.

Ma is hódít a szépen lebarnult, egyenletes és „egészséges” bőrszín. Ez télen és tavasszal jobbára csak szoláriumozással érhető el, de nyaranta mindenki „ingyen” barnulhat. Ingyen, de nem következmények nélkül!

Egyfelől
Továbbra is érvényesek a napozással kapcsolatban az elmúlt évek során egyre hangsúlyosabbá vált szabályok:
- Bármennyire is kellemesen simogató a napfény, a 11-15 óra közötti időszakot ajánlatos elkerülni – a veszélyes UV-sugárzás miatt.
- Gondoskodni kell a fényvédelemről, ami gyerekek esetében hatványozottan érvényes.
- Fontos a fokozatosság. Abból csak baj lehet, ha valaki extra gyorsasággal akar lebarnulni a vakáció első napján.
Másfelől
A szakértők egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy a naptól való hisztérikus félelem káros lehet az egészségre. A D-vitamin termelődéséhez például elengedhetetlen a napfény. Nagy-Britanniában az elmúlt években több esetben ismét előfordult az angolkór. A rachitiszes gyerekek csontgyengesége ma már nem a szmog miatti napfényhiány következménye. Mamájuk kente folyamatosan bőrük minden négyzetcentiméterét fényvédő krémekkel, így a napfény egyáltalán nem tudott bejutni a szervezetükbe.
A reumatológus szakorvosok az időseket is figyelmeztetik arra, hogy minden nap töltsenek néhány percet a napon – a csontritkulás megelőzése céljából.

A paleo megközelítés: az ősember még nem kente magát.
A napsütéssel szembeni sokszor hisztérikus viszolygás miatt tiltakoznak a paleo elmélet szakértői. Érvelésük alapja, hogy valamennyi napsugárzás alapvetően fontos az emberi szervezet működéséhez. Hangoztatva persze, hogy ez a Nap már rég nem az a Nap, amely valaha az ősemberre sütött.

A napvédő készítmények mindenhatóságát erősen megkérdőjelezik. Azt állítják, hogy károsak, mert gyakran téves biztonságérzetet adnak (aki napozószert használ, azt hiszi, már nem árthat neki a napsugárzás). A sugárzás ellen nem is véd minden napozószer. Annyi napfényre viszont mindenkinek szüksége van, amennyi optimalizálja a D-vitamin-szintézist.

A paleo álláspont szeriont nyáron 4-5 perc napvédelem nélküli séta bőségesen elég az emberi szervezetben lezajló D-vitamin-szintézishez. Télen persze ennél többre van szükség. Napozáshoz pedig a cink-oxid tartalmú napvédő krémeket ajánlják, mert szerintük csak ezek védenek az UVA ellen is. A paleósok jelszava: az embert gyárilag arra tervezték, hogy valamennyi időt a napon töltsön.

Címkék: érvek, kontra, nap, napozás, pro, UV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.