Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2015. Május 24. 17:00, vasárnap | Életmód
Forrás: vital.hu

Ne becsüld le a babot

Ne becsüld le a babot

Sokan méltatlanul mellőzik az étrendjükből a babot, mondván, hogy puffaszt és gázosít. Ezt a mellékhatását sajnos nem tudjuk megcáfolni, de koránt sem akkora a baj, mint gondoljuk.

Sokan méltatlanul mellőzik az étrendjükből a babot, mondván, hogy puffaszt és gázosít. Ezt a mellékhatását sajnos nem tudjuk megcáfolni, de koránt sem akkora a baj, mint gondoljuk, ha körültekintően fogyasztjuk, akkor nem kell eme kellemetlen tünetektől tartani.

A frissen fejtett az igazi
Igaz, a szárított bab könnyen elérhetőbb és olcsóbb is, de azért a frissen fejtett babnak nincs párja. Egy részt magasabb a vitamin és tápanyag tartalma, másrészt ízletesebb is, mint a szárított bab.

A bab csak majdnem tökéletes fehérjeforrás
Jól tudjuk, hogy a bab és a többi hüvelyes fehérjetartalma magas, éppen ezért nem hiányozhat a vegetáriánusok étrendjéből. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy nem tartalmaz olyan minőségű és mennyiségű aminosavat, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen és, ami a húsban megtalálható. Ezt a hiányosságát úgy lehet ellensúlyozni, hogyha teljes kiőrlésű gabonákkal együtt fogyasztjuk, a kettő együtt tudniillik már vetekszik a hússal.

Kiemelkedő a rosttartalma
A bab magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre, serkenti a bélmozgást, segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyban tartását, mivel lassan lebomló szénhidrátot tartalmaz (keményítő formájában, amely nagyon lassan bomlik szőlőcukorrá a szervezetben).

Hogyan kerüld el a bab puffasztó hatását?
Puffasztó hatását a benne található triszacharidnak köszönheti, amely emésztés közben gázképződést produkál a bélrendszerben. Megelőzhető e kellemetlen mellékhatás, ha legalább 8 órát áztatjuk a babot, majd az első főzővizét kicseréljük és legalább 40 percig, kis lángon, fedő nélkül főzzük. A jól megválasztott fűszerek is segítenek a bab puffasztó hatásának csökkentésében: kömény, babérlevél, kakukkfű, gyömbér, zsálya, rozmaring, citromfű – illik hozzá és a gyomornak is jót tesz.

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag
Többféle B-vitamint (niacin és tiamin, riboflavin), pantonénsavat, magnéziumot, vasat, foszfort, némi C-vitamint és karotint is tartalmaz a bab, ezenkívül telítetlen zsírsavak is találhatóak benne, melyeket a szervezet jól tud hasznosítani.

Figyelmeztetés!
Köszvényben, favizmusban szenvedőknek, monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szedőknek (pl: depresszióra is felírják) ajánlott kezelőorvosukkal konzultálni a bab megengedett mennyiségéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.