Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Január 31. 12:43, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Ne felejtsen el ma az égre figyelni!

Ne felejtsen el ma az égre figyelni!

Január 31-én egyszerre lesz kék hold, szuper hold és holdfogyatkozás ‒ írta a Space.com.

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy pályájának földközeli pontjához ér az égitest.

Másfél évszázada nem látott égi jelenség

2018 első hónapjának utolsó napján olyan égi történések sorában lehet részünk, amire mintegy 150 éve nem volt példa a csillagászok szerint: legutóbb 1866 március 31-én volt megfigyelhető ez a jelenség.

Egyszerre lesz „kék” és „vérhold”

A januári holdjárás azért számít különlegesnek, mert kétszer is kikerekedik a hold. Az angol hagyomány ezt „kék holdnak” nevezi. A szakértők szerint ez az elnevezés egy ősi szóból (16. század), a belewe-ből eredeztethető, amelynek jelentése áruló. Ez a telihold ugyanis átveri az embereket azzal, hogy a megszokotthoz képest korábban tűnik fel. Kék holdat nagyjából 2,7 évente lehet megfigyelni.

A szerdai „kék hold” egyben „szuperhold” is lesz

A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál: az égitest ekkor ér ugyanis a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára.– mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard-űrközpontjának tudósa. Ilyenkor tehát a telihold az égitest pályáján a lehető legközelebb fekszik a Földhöz, aminek következtében látszólagos mérete és fényereje is nagyobb a megszokottnál.

És mindezzel együtt teljes holdfogyatkozás is lesz, de csak bizonyos helyeken, az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.

Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad bolygónk árnyékában. Ez több órán át eltart, ám sajnos a jelenség Magyarországon nem lesz megfigyelhető, mert hazai idő szerint 12.48-tól 14.29-ig zajlik majd le a NASA csillagászai szerint.

A „vérhold” kifejezés ugyancsak az angol nyelvterületről származik. A jelenség tudományos magyarázatát az adja, hogy holdfogyatkozáskor az égitest látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt.

A vérholdat évszázadok óta baljós előjelnek tartják

A vérholdat az apokalipszis eljövetelének utolsó jelének tartják azok, akik egy bibliai utalás miatt hisznek abban, hogy a négy vérhold a végítélet eljövetelét jelenti. Jóel próféta azt jövendölte ugyanis, hogy: „A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja.” (Legutóbb 2014 áprilisa és 2015 szeptembere között követte egymást négy „vérhold”.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.