Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Március 11. 14:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: katasztrófavédelem

Nem érintett Covid-osztályt a székesfehérvári kórháztűz

Nem érintett Covid-osztályt a székesfehérvári kórháztűz

Nem érintett Covid-osztályt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház hotelépületében csütörtök hajnalban keletkezett tűz, az oltóponton és a Covid-ellátás működésében nincs fennakadás

- közölte Bucsi László, az intézmény főigazgatója a katasztrófavédelemmel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szabó-Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy hajnali negyed három előtt néhány perccel automatikus tűzjelzést kaptak a kórház beépített tűzjelző rendszeréről, amit a távfelügyelet telefonon megerősített.

A százados közlése szerint az ötödik emelet egyik kórtermében a mennyezetre szerelt két tévékészülék lánggal égett, majd leszakadt a helyéről. Az épületből 128 embert mentettek ki, egyikük sem sérült meg.

Bucsi László elmondta, hogy a napokban az ötödik emeletre is vissza tudják költöztetni a betegeket, a kiürítésben érintett felsőbb szinteken már újra zavartalan a betegellátás.

A főigazgató úgy fogalmazott: "a Covid egy nagy púp és mellé kaptunk még egyet, a tűzesetet".

Szabó-Bisztricz Anett közölte, hogy a tévékészülékek mellett alkatrészek és vezetékek is égtek, a tűzoltók porral oltóval fékezték meg a lángokat.

Hangsúlyozta, hogy az elsőként kiérkező tűzoltóegységeknek az életmentés volt az elsődleges feladata, ezért légzőkészülékben felrohantak az emeletre, majd a sűrű füstben a mentést addigra már gyorsan és szakszerűen megkezdő kórházi dolgozókkal közösen elkezdték a betegeket menteni, többségüket ággyal együtt kitolni a kórtermekből. Hozzátette, ezt követően a felsőbb szintekről is kimenekítették a betegeket a kórházi dolgozók, a katonák és a rendőrök segítségével.

A szóvivő elmondta azt is, hogy mindössze egy kórházi dolgozó sérült meg könnyebben a belélegzett füsttől. Jelezte, hogy tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják a tűz keletkezésének okát.

Nyakas Eszter ápolási igazgató szerint a kórház jól vizsgázott, riasztási rendszerük kiválóan működött. Mint mondta, ő maga is perceken belül a helyszínre ért és azonnal megkezdték az evakuálást a második szintre, ahol előző este ürítettek ki egy osztályrészt.

Kiemelte, hogy a szakdolgozók és a beteghordók példásan helytálltak, különösen azok, akik a füsttel teli kórteremből is kihozták a betegeket és velük maradtak mindaddig, amíg a tűzoltók irányításával a folyosókról levitték őket az alsóbb szintre.

Jelezte, hogy a hajnali takarítás után a betegek visszatérhettek kórtermeikbe, az ötödik emeleten azonban csak egy tisztasági festést követően, napokon belül kezdődik újra a betegellátás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.