Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 07. 19:49, kedd | PR

Nem fűt eléggé a kályha? Ideje megjavítani!

Nem fűt eléggé a kályha? Ideje megjavítani!

Nem kell azonnal új kályhát venni, ha már nem fűt eléggé. Nagyobb összeget is megtakaríthatunk, ha egy új hődobot veszünk hozzá. Mitől függ, hogy beszerelhető-e a hődob egy adott kályhába? Eláruljuk.

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy egy kályhát, kandallót vagy cserépkályhát rendszeresen karban kell tartani, tisztítani és rendeltetésszerűen szabad csak használni. Természetesen hideg állapotban célszerű takarítani, hogy elkerüljük a baleseteket és sérüléseket. Ugyanígy, ha szerelni vagy javítani kell, várjuk meg, amíg kihűl a kályha.
Ellenőrizzük a kéményt!
Évente egyszer - érdemes jóval a fűtési szezon kezdete előtt - a tüzelőberendezést, a füstelvezető csatornát, csőt és a kéményt alaposan átvizsgálni és megtisztítani a koromtól. A kémény ellenőrzését a kéményseprők is elvégzik, de mielőtt szétkapnánk a kályhát, mert nem fűt eléggé, mindenképpen ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e a kéménnyel.

A tűzteret is vizsgáljuk át, nézzük meg, hogy rendben vannak-e a tömítések a csatlakozásoknál. Ha kell, javítsuk a fugázást. A fűtés hatékonysága ezektől is függhet, a hődob alkalmazása nem segít, ha ezek nincsenek rendben.



Mi az a hődob?
A hődobok segítségével megnövelhető a kandallók, kályhák, kiskályhák hőleadása, tehát a hődobok javítanak a fűtés hatékonyságán. Általában 500 °C fok feletti füstgáz hőmérsékletű tüzelőberendezések esetében működnek jól, azaz hatékonyak. A vegyestüzelésű kazánokhoz is gyártanak hődobot. Érdemes tudni, hogy egy jó minőségű kályha esetében csekélyebb mértékben növeli meg a hődob a fűtés hatékonyságát, míg egy gyengébb minőségű, olcsóbb kályha esetében, akár 30%-ot is javíthat a hőleadáson.

A füstelvezető csövet a kazán és a kémény közötti égéstermék biztonságos elvezetésére találták ki.
Milyen hődobot válasszunk?
Először is nézzük meg, hogy mekkora a kandalló vagy a kályha füstelvezető csövének a mérete, illetve a füstcső-csatlakozás mérete. Ehhez mérten válasszunk hődobot, lehetőség szerint keressük a ventilátoros hődobot.

Fontos, hogy a kémény jól szeleljen. Ha ebben nem vagyunk biztosak, kérjük ki szakember véleményét, és nézze meg egy kéményseprő is, hogy rendben van-e.

Egy légfűtéses hődobnak is az a célja, gazdaságosabban üzemeltethessük a kandallót, vagyis költséghatékonyabb legyen a fűtés, alacsonyabb legyen a számla. Az eltávozott füstgázokból nyeri vissza a hőenergiát. Kevesebb fát kell adagolni, mégis nagyobb hatásfokot tudunk vele elérni.

Mielőtt egy hődobot megvásárolunk, ellenőrizzük az anyagvastagságot, a szerelési illesztéseket, a hegesztés folytonosságát, minőségét. Nézzük meg a füstjáratokat is. Ezek azért is fontosak, hogy ne a beépítéskor érjen minket a meglepetés, hogy nem a mi kályhánkhoz, kandallónkhoz vagy kazánunkhoz méretezték a kiválasztott hődobot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.