Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Május 02. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nem kapkodták el a bankok

Nem kapkodták el a bankok

Ebből ugyan nem gazdagszunk meg...
A pénzintézeteknek április 30-ig kellett kiküldeniük devizahiteles ügyfeleik számára az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat

Nem kapkodták el a bankok! A pénzintézeteknek április 30-ig kellett kiküldeniük devizahiteles ügyfeleik számára az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat – a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet azonban csak az utolsó héten adták postára a bankok, vagyis ezekben a napokban kapjuk kézhez.

Olyan ügyfél is jócskán akadt, aki meglepetéssel látta: már az értesítő érkezte előtt landolt a számláján egy titokzatos összeg, amelyhez utólag érkezett meg az egyszerű halandó által értelmezhetetlen „megoldó képlet”. Összeállításunkban néhány példával és praktikus tanácsokkal szolgálunk.

Mi is történik? A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidő alatt tőlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, illetve a devizaalapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A pénzügyi intézmények április 30-ig postára adott levelükben közölték ügyfeleikkel a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövőben fizetendő törlesztőrészletek összegét is. Ha a bank peres eljárása 2015. március 1. után fejeződött be, akkor a per befejezését követő 60. napig tolódik a határidő. A megszűnt kölcsönszerződések esetében a fogyasztó az elszámolás alapján neki járó összeget bankszámlán vagy pénztári kifizetéssel kapja kézhez, ha a szerződés megszűnésekor nem volt fennálló, lejárt tartozása. Az összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a bankoknak jóváírniuk vagy átutalniuk, kifizetniük.

De mi van, ha nem stimmelnek a számok? Mármint a bank által küldött „végeredmény” és a mi kis házi számításunk. Első lépésként igényelhető részletesebb tájékoztatás – ezt kérhetjük személyesen, elektronikuson, valamint telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. A hitelező az igényléstől számított öt munkanapon belül köteles ezt elküldeni. Amennyiben az adós szerint a részletesebb tájékoztatás sem stimmel, vagy reklamálni szeretne, panaszbeadványát 30 napon belül küldje el a banknak postai úton, faxon, illetve e-mailben, továbbá benyújthatja személyesen is. A Magyar Nemzeti Bank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kizárólag abban az esetben veheti igénybe az adós, ha a panaszbeadványra kapott válasszal nem ért egyet, vagy 60 napon belül nem kap rá választ. Ebben az esetben kifogását pontosan indokolnia kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE

2024. Május 10. 16:56, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.