Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Január 20. 15:29, szombat | Helyi
Forrás: BAON

Népművészeti házat hoznak létre

Népművészeti házat hoznak létre

Évtizedekkel ezelőtt 11 iskola működött a petőfiszállási tanyavilágban. A Klebelsberg Kuno közoktatásügyi miniszter idején épült jellegzetes tanyasi iskolaépületekből mindössze öt maradt fent a községben.

Az önkormányzat régi terve, hogy ezekből egyet megmentsen az utókor számára. A BAON internetes hírportál riportere a település polgármesterétől Szász Jánostól megtudta, hamarosan sikerül az önkormányzatnak megvásárolnia az 5-ös főút és a községbe vezető út kereszteződésében található régi iskolaépületet.

Az iskola helyreállítása és eredeti arculatának visszaállítása után az épületben úgynevezett népművészeti házat hoznak létre, melynek vezetője Jójár Rozália népi iparművész lesz, aki jelenleg is az épületben él és tevékenykedik. Elsősorban szalmafonással foglalkozik, erre tanítja majd a látogatókat is. Itt kapnak bemutatkozási lehetőséget a helyi kézművesek is.

A látogatók megismerhetik majd az antikbútor-készítést, a bútorrestaurálást, a szalmafonást, a fafaragást, a gobelinkészítést, az agyagozást, a szappanfőzést, a szövést, a gyöngyfűzést és a mézeskalács-készítést is.

(Fotónkon: Szász János, Petőfiszállás polgármestere - Forrás: BAON)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.