Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 02. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Növekednek a lakossági energiaárak Horvátországban

Növekednek a lakossági energiaárak Horvátországban

Horvátországban április 1-jétől emelkednek a lakossági energiaárak: az áram 9,6 százalékkal a gáz legfeljebb 20 százalékkal drágul a kormány intézkedései nyomán - írta a Vecernji List című horvát napilap pénteken.

Zágráb az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével és támogatásokkal próbálja védeni a lakosságot az áremelkedési hullámtól. A kabinet beavatkozása nélkül az áram 23 százalékkal, a gáz 79 százalékkal drágult volna.

A kormány hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra csökkentette a gáz áfáját, április 1-jétől jövő március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamos energia áfája marad 13 százalék, ugyanakkor az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalja át.

A szociális juttatásokat 200 kunáról 400 kunára emelték, míg 4000 kuna összeghatárig (megközelítőleg 196 ezer forint) a nyugdíjasok egyszeri támogatásban részesülnek, a nyugdíjak nagyságától függően.

A gázártámogatás a mikro-, kis- és közép vállalkozásokat is érinti, egy meghatározott fogyasztásig, utalványos rendszerben.

Emellett Horvátország is küzd az üzemanyagár emelkedésével. Zágráb az elmúlt időszakban többször is maximálta a kőolajtermékek árát. Utoljára nem fagyasztotta be a kiskereskedelmi árakat, helyette rögzítette a kereskedői árrést és ideiglenesen csökkentette a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét. Így a benzin és a gázolaj árát hetente korrigálják, a piaci folyamatoktól függően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.