Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 03. 19:00, péntek | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.hu

Nyakunkon a húsvét

Nyakunkon a húsvét

Lássuk a természetes tojásfestékeket...

Ki ne emlékezne gyermekkora tojásfestő bulijaira, amikor is a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon mindenki egy vagon főtt vagy „kifújt” tojással, „cikkcakkos” levelekkel és rengeteg vöröshagymahéjjal érkezett az iskolába. Előbbinek a mintázatban, utóbbinak a színben volt fontos szerepe.

A tojások sok nevetés és viccelődés közepette elkészültek, egy kis szalonnabőrtől szép fényesek lettek, színük pedig vetekedett bármilyen szuper festék okozta árnyalatétól. Ám a hagymahéjon kívül még van néhány természetes módszer, hogy a húsvéti tojások ezer színben pompázhassanak.

Hasonló eljárással
Szinte mindegyik szín azonos módon állítható elő, csak a színezőanyag más. Keverj össze kb. 1-1,5 liter vizet 2 evőkanál ecettel, forrald fel. Ekkor jöhet bele a lent írt színezők valamelyike. Vedd takarékra és lassú tűzön még hagyd kb. fél óráig. Hűtsd, majd szűrd le a keveréket, mielőtt beletennéd a tojásokat.

Így lesz a húsvéti tojás…
ezüst: keverj össze 4 csésze vizet és fagyos feketeáfonyát, és a fent írt módon készítsd el. Hagyd a keveréket szobahőmérsékletűre lehűlni, majd szűrd le. Tedd bele a tojásokat és hagyd egy éjszakát állni a hűtőben.

kék: a már írt vízmennyiségre és 3 csésze reszelt vöröskáposztára lesz szükséged. Az elkészítésére a fentebb írtak érvényesek. Ha megvan, tedd bele a tojásokat kb. 30 percre. Ha sötétebb árnyalatot szeretnél, hagyd állni egy éjszakára a hűtőben.

pink: a forrásban lévő vízbe tegyél 4 csésze felaprított répát és a szokott módon készítsd el a festéket. Ebbe kerülnek majd a tojások. Először kissé barnás árnyalatúnak tűnhetnek, de ahogy megszáradnak, rózsaszínben pompáznak majd.

sárga: tégy 3 evőkanál kurkumát a forrásban lévő vízbe. De légy óvatos! Lehet, az így elkészült elegy nemcsak a tojásokat, hanem a ruhádat is megszínezi majd. Így olyan ruhát viselj a művelethez, amit nem sajnálsz.

narancssárga: mivel nem maradhat ki a jó öreg hagymahéj sem, itt erre lesz szükséged. Ha világosabb narancsot szeretnél, hagyd a tojásokat egy éjszakát állni a keverékben, természetesen a hűtőben.

Jó munkát és kellemes kikapcsolódást kívánunk a festéshez!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.