Hírek
2015. Július 26. 16:00, vasárnap |
Életmód
Forrás: hazipatika.com
Nyári sláger: a lecsó
Ízletes és egészséges...
Az igazi érett, lédús, ízekben gazdag paradicsommal és paprikával nem is történhet jobb dolog, mint az, hogy egy ízletes lecsóban végzik. Ünnepeljük a nyarat és készítsünk lecsót
A lecsó a Balkánról érkezett hazánkba, de a magyar gasztronómia tette világszerte ismertté. Bár ezt a "paradicsom-paprika pörköltet" már korábban is készítették, maga a lecsó név először 1940-ben jelent meg. Mivel a lecsó a konzervipar egyik legnépszerűbb terméke volt, így a külföldre exportált mennyiségekkel együtt a lecsó, mint termék, és mint étel világszerte közismertté vált.!
Az eredeti hozzávalók
Ahány ház, annyi lecsó. Akár ezt is mondhatnánk, hiszen ma már rengeteg változata ismert az ételnek. Az eredeti recept szerint viszont egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész fehér húsú, roppanós, cecei paprikát kell felaprítanunk, majd alaposan összepirítanunk.
Ehhez kerül majd aztán a tojás, ha tojásos lecsót, vagy a rizs, ha rizses lecsót készítünk. Rizs helyett más gabonát is felhasználhatunk, így finom kölessel, árpával, bulgurral, de hajdinával is. Sokan fokhagymát, csípős paprikát, és paradicsomszószt is használnak hozzá. A franciák pedig padlizsánt és cukkinit is adnak hozzá, az ő lecsójukat ratatouille-nak hívják.
Lecsókolbász
Sokak szerint elengedhetetlen kelléke a magyar lecsónak a lecsókolbász, mely nevét a lecsóba való felhasználása miatt kapta. Tulajdonképpen ez egy ömlesztett húsipari termék, amit "kétforintos" és "henteskolbásznak" is hívtak korábban. Sertéshúst, szalonnát, vizet, bőrkét, sót, keményítőt, szójalisztet, fűszereket, valamint ízfokozókat és aromákat tartalmaz. Ha a hagyományokhoz mindenképpen szeretnénk ragaszkodni, a lecsókolbászhoz nem feltétlenül érdemes, inkább helyettesítsük házi füstölésű kolbásszal, ha tehetjük bio mangalicakolbásszal, melyek mesterséges hozzávalókat nem, igazi húst viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. És persze az étel is sokkal aromásabb, ízesebb lesz tőle.
Sokoldalú felhasználása
A lecsót fogyaszthatjuk egytálételként, de sok magyaros étel alapját is adja, mint például a lecsós húsnak, a lecsós májnak, vagy lecsós debreceninek. Bár a lecsó igazi nyári étel, a konzerviparnak köszönhetően télen is hozzájuthatunk, bár ekkor a zöldségek vitamintartalma kétségkívül elvész. De akár mi is rakhatunk el belőle, a fagyasztóban remekül eláll.
Miért is együk?
Sokan vannak azon a véleményen, hogy az egészséges ételek íztelenek és ehetetlenek. A lecsó esetében ez nem mondható el, hiszen egy igazán ízletes ételről beszélünk, mely rosttartalmának köszönhetően segíti emésztésünket, víztartalmának köszönhetően pedig felfrissíti szervezetünket. Persze a főzés során a vitaminok nagy része elvész, de fontos ásványi anyagok és egyéb tápanyagok maradnak még bőven benne. Arra azért ügyeljünk, hogy a zöldségeket ne főzzük agyon, és a zsiradékot sem érdemes túlzásba vinni. Ha valakit a paradicsom héja bántana, felhasználás előtt forrázza le, így könnyen eltávolítható lesz.
Szabadtűzön készítve
És ha a nyár még sok-sok napsütéssel, és jó idővel örvendeztet meg bennünket, semmiképpen se hagyjuk ki a szabadtűzön, bográcsban elkészített lecsót, mely a finom füstnek köszönhetően semmihez sem hasonlítható ízvilágot kap.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 17. 07:51, szerda | Életmód
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy. Az elektronikus zene történetének egyik legnagyobb hatású formációja július 4-én a SopronFest színpadán tér vissza a magyar közönség elé
2025. December 16. 19:40, kedd | Életmód
A Mozdulj! Közhasznú Egyesület „Afrika Budapesten” címmel tartott divatbemutatót
„Afrika Budapesten” címmel integrált divatbemutatót tartottak advent harmadik vasárnapján Budapesten, a Mozdulj!
2025. December 16. 07:04, kedd | Életmód
Kapu Tibor kutatóűrhajós címzetes egyetemi docensi címet kapott a Debreceni Egyetemen
Címzetes egyetemi docensi címet adományozott Kapu Tibor kutatóűrhajósnak a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara
2025. December 15. 07:43, hétfő | Életmód
Folytatódik a borult, párás időjárás a jövő héten is
Folytatódik az átlagosnál enyhébb, de jellemzően borult, párás, ködös időjárás a héten is, de elsősorban a hét elején kisebb körzetekben felszakadozhat a felhőzet.
