Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Június 15. 12:27, csütörtök | Helyi
Forrás: OrientPress

Nyilvános gólyagyűrűzés és fiókales lesz Komárom-Esztergom megyében

Nyilvános gólyagyűrűzés és fiókales lesz Komárom-Esztergom megyében

Bolla Adrienn tájékoztatása szerint az érdeklődők darus kocsival a fészek magasságáig felemelkedhetnek, lefotózhatják és el is nevezhetik a fiókákat.

A résztvevőknek a szakértők ismertetőt tartanak a fehér gólya szokásairól, a madár védelméről és a gyűrűzés által felderíthető információkról.

A fehér gólya (ciconia ciconia) magyarországi állománya néhány évtized alatt 8000 párról 5000-re csökkent, majd 1970-es évek közepe óta a védelem következtében a populáció stabilizálódott. Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya hazánkban költ, az adott területre eső gólyapárok számában Magyarország a második.

Komárom-Esztergom megye a fehér gólyák szempontjából az ország legritkábban lakott megyéje közé tartozik: a megyei állomány mintegy 20-25 pár körül ingadozik. Az új gólyafiókák évenkénti gyűrűzését az egyesület közösen végzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt-vel, valamint a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjával.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület az elmúlt években több új fészkek kialakításával, valamint a meglévők tartókosárra helyezésével segítette a gólyák fészkelését, valamint csökkentette a fiatal madarak pusztulásának egyik fő okát jelentő áramütés veszélyét.

A gólyagyűrűzés helyszínei és időpontjai megtalálhatók a www.szazvolgy.hu oldalon.

Címkék: gólyagyűrűzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.