Városlista
2021. szeptember 21, kedd - Máté

Hírek

2021. Szeptember 14. 18:31, kedd | Helyi
Forrás: Szerk.

Oklevéllel díjazták „A legszebb konyhakertek” program kiskunfélegyházi indulóit

Oklevéllel díjazták „A legszebb konyhakertek” program kiskunfélegyházi indulóit

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata idén első alkalommal csatlakozott A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz.

Az elmúlt években több mint 700 település vett részt ebben a kezdeményezésben, amely ma már a határon túlra is elnyúlik. A program ötletgazdája és programigazgatója Sári-Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet a konyhakerti gazdálkodás, kertészkedés szépségére és fontosságára, a kertművelők munkája kellő elismerést és megbecsülést kapjon, példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet.

A következő kategóriákban érkeztek nevezések:

Zártkert vegyes kategóriában indult Hevér-Szabó Imréné.

Normál, azaz 50 négyzetméter feletti kategóriában indult Herédi Éva, Kelemen József és családja, Zakar Anita és családja, és Tóth Györgyné.

Közösségi, azaz az óvodák, iskolák kategóriájában indult:

  • a Százszorszép Óvoda, Fricska Gyöngyi, Vaskó Éva és Lantos Szabolcs közreműködésével
  • a Móra utcai Óvoda, Csőke Szilvia és Gulyásné Korbely Erika közreműködésével
  • a Bankfalui Óvoda, Vízhányó Rita és Novák Krisztina közreműködésével
  • a Móravárosi Óvoda Csigabiga csoportja Csányi Edit és Dudásné Zsóka közreműködésével
  • valamint a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Fazekas Éva, Görög Mariann és munkálatokban résztvevő diákok közreműködésével

A helyi zsűri tagjai voltak Nagy Ágnes főkertész, Tarjányi Ágoston nyugalmazott kertésztanár, biokertész és Görög Anita, aki a program települési koordinátori feladatait látta el. Minden konyhakert értékelése helyszíni szemle és személyes beszélgetés alkalmával történt, amely szakmai tapasztalatcserére is kiváló volt. Előnyt jelentetett ha több fajta növény (virág, fa, cserje) és élőlény (rovar, madár, hüllő, emlős) kap helyet a kertben, az öko/bio módszerek alkalmazása, a minél többféle fűszer és gyógynövény termesztése.

Szeptember 13-án, hétfőn a résztvevők a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ünnepélyes keretek között vehették át Karcag város elismerő okleveleit. Megosztott I. helyezéseket osztottak ki valamennyi résztvevő részére, valamint a helyi zsűri egyenként értékelt minden kertet és kertművelőt, oklevéllel, ajándékcsomaggal ismerte el munkájukat, részvételüket, valamint a konyhakertek egyedi sajátosságait a programban. Az indulók közül a helyi zsűri Magyarország legszebb konyhakertje Országos díjra jelölte a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium konyhakertjét.

A rendezvény során Nagy Ágnes városi főkertész hangsúlyozta, hogy a zsűri a programot nem versenynek, hanem sokkal inkább megmutatkozásnak tekintette. Olyan fórumnak, ahol a résztvevők más és másképpen alakított, művelt konyhakertjeiken keresztül „vallottak” emberhez, természethez, családhoz, környezethez, lakóhelyhez, értékekhez, felelősséghez fűződő viszonyukról. Egy kert művelése – bár végül rengeteg élményt és örömet nyújt, de – nem küzdelemmentes elfoglaltság. Kihívás – a kényelemből, a céltalanságból, az értelmetlenségből, a közönyből, a panaszkodásból, a keserűségből, a sok civilizációs betegségből. Küldetés adni szépet és jót a körülöttünk élőknek, miközben mi is formálódunk, talán azzá, akik lehetünk. Kertünk rajtunk keresztül mások számára is ajándék lehet: terménnyel, barátsággal, jó szóval …

A megtekintett kertek mindegyike egyedi és különleges értéket képviselt rendezettségével, praktikusságával, kicsinységével, szakszerűségével, hagyományosságával, újszerűségével, családiasságával, sokszínűségével.

Így együtt egy csodálatos „zöldség-gyümölcs” kosarat állítottak össze a bátor megmutatkozók, bizonyítva azt, hogy a Félegyházán élők sok-sok értéket őriznek és teremtenek nap mint nap maguk, valamint mások örömére és hasznára.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 21. 08:50, kedd | Helyi

Ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest

2021. Szeptember 21. 08:48, kedd | Helyi

Szeptemberi feladatok a kertben

Szeptember sem áll meg az élet a kertben, hiszen bőven akad tennivaló ilyenkor is.

2021. Szeptember 20. 09:17, hétfő | Helyi

150 év távlatára tekintettek vissza

A Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte szeptember 18-án (szombaton).

2021. Szeptember 19. 18:26, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 25. vasárnap – 2021. szeptember 19.