Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2017. Szeptember 19. 14:40, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Óriási kedvezményt kap több tízezer diákhiteles

Óriási kedvezményt kap több tízezer diákhiteles

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig jövőre havi 70 ezer forintra emelik

- jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett, ez októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is.

Az államtitkár elmondta: jövőre további változások lépnek majd életbe. Február 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget.

Az igénylés korhatárát mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik – fűzte hozzá. Közölte, a fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban résztvevőknek arra is biztosítanak lehetőséget, hogy a Diákhitel1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta.

A diákhitel a tanulásba való befektetés

Emellett 2018-tól a Diákhitel2-t már az önköltséges idegennyelvi képzésekben résztvevők is igényelhetik – mondta. További változásként említette, hogy a Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe.

A gyesen és gyeden lévő szülőhöz hasonlóan pedig a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését az ügyfél helyett – ismertette a változásokat az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, a diákhitel a tanulásba való befektetés, célja, hogy minél kisebb anyagi terhet jelentsen a továbbtanulás.

Szeptember 30-ig lehet igényelni a Diákhitel2-t

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, tekintettel a változtatásra, szeptember 15-e helyett szeptember 30-ig lehet még igényelni a Diákhitel2-t.

Azoknak is nyitnak egy újabb lehetőséget, akik saját forrásból már befizették az önköltséges díjukat: ha a kamat átvállalásáról szóló módosítás miatt mégis a Diákhitel2 mellett döntenek, akkor október 15-ig lehetőségük lesz a hiteligénylésre, és október 31-ig visszautalják nekik a korábban már befizetett összeget – közölte a vezérigazgató.

Példaként elmondta, hogy ha valaki ötéves képzését végig Diákhitel2-ből finanszírozza, és félévente 240 ezer forintot vesz fel, akkor a kamatmentessség mintegy 140 ezer forinttal csökkenti a visszafizetendő összeget, valamint három évvel rövidebb is lehet a futamidő.

A Fidelitas hétfőn arra kérte a kormányt, hogy bővítse a diákhitel konstrukcióját. A Fidesz ifjúsági szervezete azt javasolta a kormánynak, hogy a jelenlegi 2 százalékról nullára csökkentsék a diákhitel kamatát, és tegyék lehetővé, hogy a kizárólag a képzés önköltségére fordítható Diákhitel2-ből az idegen nyelvi képzések díjait is lehessen finanszírozni.

Mi is az a diákhitel?

A diákhitelt még 2001-ben, az első Orbán-kormány vezette be, hogy könnyítsen a felsőoktatásban tanuló hallgatók és családjaik anyagi terhein. Az intézkedést az elmúlt években mintegy 400 ezren vették igénybe. A diákhitel lényege, hogy az azt igénybe vevő diákok a piacinál jóval kedvezőbb, jelenleg fix 2 százalékos kamattal juthatnak kölcsönhöz, az efölötti kamatterheket pedig az állam állja kamattámogatás formájában.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatai idén a kedvező piaci környezetnek köszönhetően nyáron 2,3 százalékra csökkentek, míg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlábát 3,45 százalékban határozták meg. A diákhitel kamatai a kezdeti években jóval magasabbak voltak, a 2008-as válság idején a 10 százalékot is meghaladták.

Korábban csak szabad felhasználású diákhitel létezett, de 2012 szeptembere óta a felsőoktatásban tanuló 40 évnél fiatalabb hallgatók két államilag finanszírozott hitelkonstrukció közül választhatnak.

A Diákhitel1 szabadon felhasználható, így a hallgatók költhetik albérletre, informatikai eszközökre vagy akár a mindennapi megélhetésre is. Képzési formától függetlenül havonta 15, 20, 25, 30, 40, vagy maximum 50 ezer forint igényelhető, amit a diákok magánszámláira utalnak.

A Diákhitel2 ezzel szemben kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel, tehát az államilag támogatott képzésben részesülő hallgatókat nem érinti. Az ily módon igényelhető felvehető keret maximuma az igénylő képzési költségének összege, amit a hitelintézet közvetlenül a felsőoktatási intézménynek folyósít.

Online ügyintézés

A Diákhitel Központ Zrt. a most kezdődött tanévben bevezette az elektronikus aláírással történő szerződéskötést. Ez a lépés lehetővé teszi a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok kitöltése, leadása nélkül köthessenek diákhitel szerződést.

Az elektronikus aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylést a Neptun vagy ETR tanulmányi rendszeren keresztül kell indítani, de emellett szükség van ügyfélkapus hozzáférésre is. A diákhitelek persze továbbra is igényelhetőek a megszokott módon, a felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályain, illetve valamelyik Diákhitel partnerintézeten keresztül.

A diákhitelről bővebben az alábbi honlapon tud tájékozódni.

Címkék: diákhitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 07:54, kedd | Helyi

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep