Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 11. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Őszi feladatlista

Őszi feladatlista

Pár dolog, amit szívesen elodáznál, de ne tedd!

Pár dolog, amit szívesen elodáznál, de ne tedd! A nyugodt, kellemes téli, tavaszi, jövő nyári napok letéteményesei ezek a munkák. Használd ki a még kellemes napokat és járj a végére az alábbi teendőknek!

Vízteleníts!
Ha van nyaralód, víkendházad, ott kötelező a víztelenítés. Kezdd a kerti csapokkal és öntözőberendezésekkel, illetve zuhanyokkal. A főelzárót zárd el, a vezetékben pangó vizet engedd ki. A csap zárszerkezetét félig nyitott helyzetbe állítsd, hogy a hőtágulás ne károsítsa a zárbetétet.

Fagymentesítsd a vízórát!
A vízóra megfagyását is előzd meg, a vízóraakna ugyanis nem nyújt kellő védelmet fagykár ellen. Puha ronggyal több rétegben tekerd be a vízórát és a vezetéket is, majd kösd át lazán fóliával.

Nézesd át az ereszcsatornát!
Az ereszcsatorna-tisztítása tipikusan ősz végi, illetve tavasz végi munka. A berohadó lebomló levelek az ereszcsatorna anyagát kikezdhetik, elzárhatják a víz útját, a túlcsorduló csapadék pedig a házad falában okozhat maradandó károkat.

Nyílászárók rendben?
Ha húz az ablak, tömítsd az ablak réseit az üzletekben kapható réstömítések és szigetelőcsíkok segítségével. Ha a meglévő szerkezetek már nem tömíthetők, úgy ki kell cseréltetned az ablakot.

Ellenőriztesd a fűtést!
A tisztán tartott fűtőfelületek nagyobb hatásfokot eredményeznek. Nem érdemes megvárnod a karbantartással a hideg napokat, mert szabad, ráérő fűtésszerelőt ilyenkor aligha találsz majd.

Rendelj tűzifát!
Ha van kandallód, fatüzelésű cserépkályhád, sparhelted, rendeld meg bele a fát. Legyél körültekintő és vásárolj megbízható helyről, nehogy rádsózzák a nem kellően kiszáradt tüzelőt, aminek a fűtőértéke alacsonyabb.

Készítsd fel a kertedet télre!
A legfontosabb a lehullott lomb összegyűjtése. A lehullott levelek alatt, a téli csapadék hatására a gyep ugyanis berohadhat. Mellőzd az avar elégetését, forgasd inkább a komposztba vagy gyűjtsd speciális zsákokba.

A fázós növények kerüljenek védett helyre!
A nyaralásnak vége. A szabadba kivitt szobanövényeidet még a fagyok beállta előtt szállítsd vissza a lakásba, az átteleltetésre váró növényeket, mint a leander vagy a muskátli pedig tedd fagymentes helyre (pince, fáskamra).

Ültess hagymás növényeket!
A fagyok beálltáig tudod a tavasszal nyíló virághagymákat elültetni. A hagymás virágzó növényeket, mint a tulipán, nárcisz és a jácint ültetheted szabályos rendben vagy természetes hatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit