Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 07. 06:00, szombat | Belföld

Özvegy lett, maradt a devizahitel – kitehető a lakásból?

Özvegy lett, maradt a devizahitel – kitehető a lakásból?

Két kiskorú gyermekét egyedül nevelő özveggyé vált asszony kéri ezúttal a jogi segítséget devizahitele ügyében. Szakértő válaszol. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Férjem tavaly év elején elhunyt!
Van deviza hitelünk, amit nem tudok egyedül fizetni! Van két kiskorú gyermekem, akiket így egyedül nevelek! A hitelben én vagyok az adós, férjem volt az adóstárs, a lakás pedig fele-fele arányban volt a nevünkön! A gyerekek nevében lemondtam az örökségről, mert adósságot örököltek volna. Majd utána én is lemondtam, de az özvegyi haszonélvezeti jog rá lett téve! Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben a bank kirakhat a lakásból? Illetve ez konkrétan mit jelent, hogy ez a jog rá lett tetetve?
A szerződést a bank felmondta kb 2 hónapja! Azóta semmi papírt nem kaptam!

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel.

2014. 05. 20.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nagyon sajnálom az Önnel történteket, igen nehéz helyzetbe került.

Az ügy végkifejlete tekintetében fontos lenne azt tudni, hogy mivel lemondott a gyermekei nevében az örökségről akkor ki örökölte az ingatlan másik ½ tulajdoni hányadát.
A lakáskölcsönt ugyanis akkor tudná folytatni, ha a másik tulajdonossal együtt meg tudnának állapodni a Bankkal a hitel fizetésének folytatásában és abban, hogy a másik tulajdonos fizesse a kölcsön rá eső részét.

Sajnos a Bankok egy adós halálesetéről történő értesülést követően azonnal fel szokták mondani a kölcsönszerződést ahelyett, hogy megpróbálnának megállapodni az adóssal a hitel tovább fizetéséről, akár valamilyen fizetési türelmi idő beiktatásával.
Ha a bank felmondta a kölcsönét akkor vagy faktorcégnek már feltehetően értékesítette a követelést vagy elindította ön ellen a végrehajtási eljárását.

A végrehajtási eljárás évekbe is telhet. Természetesen a bank önt nem teheti ki a lakásból, ahogy ön fogalmazott, de a végrehajtó amennyiben a lakás a végrehajtási eljárás során elkelt, azaz azt valaki megvásárolta, akkor igen. A kiskorú gyermekek akadályozzák a kilakoltatást a végrehajtók ilyenkor nem szívesen hajtják végre a kilakoltatást egyéb jogi akadályok miatt.
Ez persze csak ideig-óráig nyújt önnek védelmet, ezért a jövőre nézve nem tartom hosszú távú megoldásnak. Mindenféleképpen próbálja felvenni a kapcsolatot a bankkal, illetve annak kockázatkezelési részlegével és higgadtan próbáljanak valamilyen megoldást találni a jövőre nézve.
Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy ki lett az örökség visszautasítását követően az ingatlan másik tulajdonosa, mivel vele együtt tud ezek után csak a bankkal tárgyalni.

Javaslom megfontolni, – anélkül, hogy tudnám a hitel összegét, illetve egyéb adatokat – hogy nem tudna-e a lakás értékesítésével kiszabadulni a kölcsöntartozásból.
A bank egy un. közös értékesítéshez biztosan hozzájárul és talán így lenne egy kisebb lakása és hitele sem maradna fent. Természetesen ez csak egy nézőpont, a helyes döntést a fentiek tudatában Önnek kell meghoznia.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során