Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Június 11. 15:08, kedd | Helyi
Forrás: BAON

Pálosszentkúton tartották a 4. választókerület polgármestereinek hetvenhetedik találkozóját

Pálosszentkúton tartották a 4. választókerület polgármestereinek hetvenhetedik találkozóját

Az Alföld egyik legszebb Mária kegyhelyén, Pálosszentkúton tartották a 4. választókerület polgármestereinek hetvenhetedik találkozóját június 6-án.

Az esemény vendége volt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, akik a családvédelmi akciótervről tájékoztatta a településvezetőket.

A polgármesterek negyedévente ülnek tárgyalóasztalhoz Lezsák Sándor országgyűlési képviselő invitálására. Az esemény alkalmat ad arra, hogy megvitassák a körzetet érintő kérdéseket és problémákat. Hagyomány, hogy a találkozó kezdetén a házigazda polgármester bemutatja a települést a vendégeknek. Szász János többek között arról is beszámolt, hogy hamarosan befejeződik a tejfeldolgozó építése és elkészült a község új óvodája is, melyre azért volt szükség mert a korábbit kinőtték a gyerekek. A falu lélekszáma ugyanis az elmúlt években több mint tíz százalékkal emelkedett.

Minden találkozón aktuális, országos témákról kapnak tájékoztatást a polgármesterek. Ezúttal Novák Katalin államtitkár a jövő évi költségvetésről, azon belül pedig a családtámogatásokról beszélt. Elmondta, hogy jövőre minden eddiginél több forrást biztosítanak a családok segítésére.

– Segítjük azokat, akik gyermekvállalás előtt állnak. Azokat, akik már gyermeket nevelnek. Azokat, akik otthont teremtenek maguknak. Azokat, akinél érkezik a kistestvér a családba. Igyekszünk minden élethelyzetben segítséget nyújtani. Szeretnénk, ha Magyarország demográfiai, népesedési kihívásait nem bevándorlással orvosolnánk, hanem a magyar gyermekek születésének a támogatásával. Erről szól az a családpolitika, amit 2010 óta következetesen visz a magyar kormány. Ez látszik abból is, hogy a jövő évi költségvetésbe több mint két és félszer több forrás áll rendelkezésre mint 2010-ben – hangsúlyozta Novák Katalin.

– Ha a jövő évi költségvetést nézzük, akkor azt látjuk, hogy a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására rendelkezésre álló összeg. A hagyományos, eddig ismert családtámogatások mellett, július elsejétől elindul a családvédelmi akcióterv. A 2200 milliárd forintot meghaladó keretből, mintegy 200 millió forint áll rendelkezésre az akciótervhez kapcsolódóan a következő évben. Ugyanakkor a babaváró támogatáson keresztül több mint 400 milliárd forintot fognak felvenni a fiatalok, kamatmentes hitelként, amit vissza sem kell fizetniük, ha gyermeket vállalnak – részletezte az államtitkár.

Arról is beszámolt, hogy jövő évi költségvetésben megközelíti a 300 milliárd forintot az otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások összege. Ebben a július elsejétől induló falusi csok is benne van. Azt is elmondta, hogy emelkedett a családi adókedvezmény is, amely jövőre kibővül a négy gyermekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességével. Az elkövetkező időszak kiemelt programja lesz a bölcsőde fejlesztés, amelyre a jövő évi költségvetésben 40 milliárd forint áll rendelkezésre – jegyezte meg Novák Katalin.

– Örömteli az is, hogy Bács-Kiskun megyében, ezen belül pedig a 4. számú választókerületben 65 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, nőtt az élve születések száma, miközben csökkent a halálozás – tette hozzá az államtitkár.

A tanácskozás további részében Kicsiny László a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és ifj. Csáki Béla a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a polgármestereket a megyei fejlesztésekről. Így például beszámolót hallhattak a megyei önkormányzat egyik pilot projektjéről, melynek során egy német vállalkozás letelepedését segítik Fülöpjakabon.

Forrás: baon.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.