Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Július 06. 09:55, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Patkány ellen kalákában

Patkány ellen kalákában

Többen panaszkodtak arra, hogy képtelenek az utóbbi időkben felszaporodott patkányokat, pockokat és más rágcsálókat kipusztítani a környezetükből. Kihez forduljanak segítségért?

A betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros – külön jogszabályban meghatározott – rovarok és rágcsálók irtásáról a terület, épület tulajdonosának, bérlőjének, kezelőjének kell gondoskodnia a saját költségén. A terület, illetve épület használói az irtást tűrni kötelesek.

Amennyiben az adott terület gazdái nem végzik el rendszeresen a rágcsálóirtást, a helyi egészségügyi hatóság kötelezheti rá őket. Ha ennek ellenére sem lép a gazda, a hatóság végzi el a mentesítést, s a költségeit ráterheli a használóra, tulajdonosra. A rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területen áll fenn. Tehát elsőként magunknak kell védekeznünk, s ha ez hatástalan, hivatásos rágcsálóirtókhoz fordulhatunk.

Vagyis a hatóság – sem az ÁNTSZ, sem a helyi önkormányzat – nem lép helyettünk. A viszonylag költséges, de a legtöbb esetben hatékony külső segítség igénybevétele előtt azonban érdemes szomszédolni egy kicsit. Ha a rágcsálók már zavaró mértékben felszaporodtak, vélhetően gondot okoznak a szomszédoknál is. Ezért egyeztessünk, győzzük meg őket is – ha esetleg ágálnának ellene –, hogy mindenki egyszerre tegyen ki mérgeket, csapdákat. E sorok írója is a télen két hónapig bajlódott a patkányok irtásával, de szinte eredménytelenül. Aztán 5-6 szomszéddal tárgyalva, majd folyamatosan mérgezve, sikerült mindenhol megszüntetni a patkányfészkeket. Ám ez legalább két hónapot vett igénybe, s bizony, az elején szinte kétnaponta fogyott el a kihelyezett méreg – összességében úgy tízezer forintot kóstált az akció.

A rágcsálóirtó vállalkozások ennél többe kerülnek, s vélhetően ők sem képesek csodát tenni, ha csakis egy ingatlan mentesítésére koncentrálnak. A rágcsálók a környező területekről visszaköltöznek, és akkor hiába fizettünk akár 20-50 ezer forintot is a szakembereknek. A biomódszerekkel élők idomított vadászgörényt alkalmaznak: a patkányfészekből a görény szép sorban kihordja a leölt rágcsálókat. Ezt néhány alkalommal meg kell ismételni, s volt patkány, nincs patkány…

Eltérnek a vélemények az ultrahangos és elektromágneses hullámokkal dolgozó rágcsálóriasztók alkalmasságáról. E készülékek elméletileg 20–100 méteres sugarú körben riasztanak, áruk 5–20 ezer forint közötti.

Ahol sok a patkány, az élve fogó csapdákkal sem lehet kiirtani az összes egyedet, de azért szép számmal gyéríthető az állomány. A hagyományos patkányfogók – hasonlóak, de nagyobbak, mint az egérfogó – csak az első időkben hatásosak, mert a patkány okos állat: amint látja, hogy egy-egy társára rácsapódott a halálos csapda, messze elkerüli a legfinomabb falatokkal felcsalizott szerkezetet is. Ezért jobbak a késleltetett hatású mérgek, melyek az elfogyasztásuk után általában csak néhány nappal később okozzák az állatok halálát. Általában belső vérzést kiváltó, a véralvadást gátló szereket tartalmaznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.