Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. December 06. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pinokkió-effektus: az orrunk tényleg megmutatja, ha hazudunk

Pinokkió-effektus: az orrunk tényleg megmutatja, ha hazudunk

Hasonlóan a kedvelt mesebeli karakterhez, Pinokkióhoz, az orrunk megmutatja, hogyha hazudunk. Természetesen nekünk nem meghosszabbodik ilyenkor az orrunk, hanem felmelegszik - írja a Fox News.

Spanyol pszichológiai kutatók kísérletükben thermográfiát, vagyis hőtérképet használtak az emberi arc hőmérsékleti változásának feltárására. Az eredmények azt mutatták, hogyha valaki hazudott, akkor az orra és a szem alatti üregi rész jelentősen felmelegedett. Ugyanakkor azt is találták, hogy nehéz mentális feladat és szorongás közben is megugrik az arc hőmérséklete.

A kutatók szerint az említett hatásnak lehet némi köze az inzulához, az agy azon részéhez, amely a hangulatért és az érzelmekért felelős. Hazugság alatt az agy ezen részének aktivitása megnőtt - mondta a kutatócsapat.

A thermográfiát jól lehetne használni fizikai és pszichológiai állapot felmérésére, amelyek a test hőmérsékletének változásával ütköznek ki. A szakemberek szerint, hogyha egy empirikus érzelmekkel megáldott ember látja társa testi szenvedését, neki ugyanazon testrésze elkezd felmelegedni, mintha ő is érezné a másik fájdalmát.

Egy nemrég készült tanulmány - amelyről az OrientPress Hírügynökség is beszámolt - kimutatta, hogy férfi érintés hatására a nők arcbőre és mellkasának hőmérséklete megemelkedik. A mostani kutatás középpontjában pedig az úgynevezett Pinocchio-effektus állt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.