Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 15. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: origo.hu

Rákkeltő anyagok a Müllerben árult lenmagolajban

Rákkeltő anyagok a Müllerben árult lenmagolajban

Határérték feletti PAH-tartalom miatt elrendelték a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj kivonását. A terméket Magyarországon a Müller drogéria forgalmazza.

A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű termékeket érinti. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe.

A több európai tagállamot, köztünk hazánkat is érintő riasztás az EU veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. A termékben a német hatóság határérték feletti mennyiségben mutatott ki benzolszármazékokat (PAH). Ezek több száz, kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus, rákkeltő tulajdonsága miatt a szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az észszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani.
A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövid távú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

A vállalkozás önkéntes intézkedésként kivonta a forgalomból a tételeket, és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is.

Van ilyen otthon?

Mindent a PAH-ról
A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Többszáz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A PAH-ok stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén. A policiklusos aromás szénhidrogén vegyületek egy részének a magzatot és az immunrendszert károsító, továbbá irritáló és allergizáló hatása is van.

A probléma kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

Termék neve:

Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst), minőségmegőrzési idő: 12/05/2016, kiszerelés: 250 ml

Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst), minőségmegőrzési idő: 06/08/2016, kiszerelés: 250 ml

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.