Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2021. Október 20. 09:07, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Robotsebészet Magyarországon

Robotsebészet Magyarországon

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet konzorciumának projektje keretében két robotsebészeti eszköz és két modern ultrahangkészülék kerül beszerzésre.

Az uniós forrásból megvalósuló program sajtótájékoztatóját kedden tartották az onkológiai intézetben.

A robotsebészettel nagyon fontos technológia jelenik meg Magyarországon, amelyet egy 1,3 milliárd forintos uniós pályázat tesz lehetővé – mondta el a sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki kiemelte, hogy a technológia alkalmazása – a sebész négy robotkarral dolgozhat és három dimenzióban láthatja a műtéti területet – lényegesen kisebb műtéti traumával jár és jelentősen felgyorsulhat a sebgyógyulás, ezáltal lerövidül a kórházi tartózkodás.

Az OOI-ban több sebészeti szakág használhatja majd a Da Vinci robotot – tette hozzá –, tradicionálisan az urológiában van nagy jelentősége, de a nőgyógyászat, a fej-nyak- és a tüdősebészet, illetve a sebészet egyéb területein is alkalmazni tudják. A projektre létrejött konzorciumról szólva emlékeztetett, hogy egy német–magyar együttműködésre vezethető vissza, melyben nagy szerepet játszott Tenke Péter, a Jahn Ferenc kórház osztályvezető főorvosa.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója az EFOP-os projekt (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) ismertetésekor felidézte, hogy arra országos intézetek pályázhattak egy állami konzorciumi partnerrel. Mint elmondta, főbb célkitűzései a robotasszisztált laparoszkópos sebészet magyarországi bevezetése, nemzetközi klinikai és tudományos együttműködés a robotsebészet technikai elsajátítására – amiben a lipcsei egyetem urológiai klinikája a szerződött partner –, egy-egy robotsebészeti eszköz beszerzése az OOI, illetve a Jahn Ferenc kórház urológiai osztályára, valamint robotsebészeti központ működtetése az onkológiai intézetben.

A két konzorciumi partner, illetve a lipcsei egyetem között augusztusban jött létre a szerződés – tájékoztatott a főigazgató, aki beszámolt arról is, hogy a beszerzésnek része volt két olyan modern ultrahangkészülék is, melyek a robothoz csatlakoztatva működtethetők. „A beszerzésnek ez a része már lezárult, október elején mindkét kórház urológiai részlege megkapta az ultrahangkészüléket. A robotsebészeti eszközök beszerzésének tenderkiírása jelenleg zajlik, várhatóan év végén vagy jövő év elején kezdődhet el a műszer telepítése, illetve az 5-6 hétig tartó betanítás. Polgár Csaba beszélt arról is, hogy a két intézet évente 100-100 robotasszisztált urológiai és nőgyógyászati műtét elvégzését vállalta, a program a tervek szerint 2023 februárjában zárul – tette hozzá.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatójának ismertetése szerint az intézményben több osztályt érintő felújítás történt, aminek keretében a műtő, illetve az urológia osztály teljes egészében megújult és ide érkezik majd az új robot. Az új műtéti technika bevezetése alkalmat teremt arra, hogy továbbgondolják a rendelkezésre álló lehetőségeiket a sebészet területén – fűzte hozzá.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa a többi között arról beszélt, hogy több mint 20 éve alkalmazzák a robotsebészetet az Amerikai Egyesül Államokban és Európában, több mint ötmillió embert operáltak meg idáig, 40 ezer orvost képeztek ki és ma már elmondható, hogy minden hatvanadik másodpercben ilyen beavatkozás történik a világban.

A robotsebészet területén folyamatos innováció zajlik – folytatta –, jelenleg 2 250 új szabadalmat fogadtak el és 1 500 új szabadalom van beadva.

Az eszközt bemutatva kiemelte, hogy a karok csuklószerű végződései messze meghaladják az emberi csukló mozgásterjedelmét, ezáltal sokkal precízebb beavatkozásokra képesek.

A technológia alkalmazásával a magyar emberek gyógyulási esélyeinek és életminőség-kilátásainak javítására, az onkológiai konzerváló sebészet határainak kitolására van lehetőség – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 15:05, kedd | Helyi

Városunk főterére is ellátogatott a Mikulás

A Mikulás bárhol megtalálja a jó gyerekeket. Volt idő, mikor a Petőfi téren felállított rendezvénysátorba látogatott el, de olyan is, amikor a Városi Sportcsarnokban tette tiszteletét, hogy megajándékozza az apróságokat.

2021. December 07. 12:03, kedd | Helyi

Kiscipők és babaruhák buktak el a fogyasztóvédelmi teszten

Huszonegy lábbeli és ruha közül csak egy szandál és egy kardigán maradhatott forgalomban.

2021. December 07. 11:54, kedd | Helyi

A félegyházi erőemelők szép eredménnyel zárták a Mikulás Kupát

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, december 4-én Mikulás Kupát rendeztek a Constantinum Intézmény Sportcsarnokában, ahol fekvenyomás, felhúzás és bicepsz versenyszámokban méretteték meg magukat a nevezők.

2021. December 07. 11:16, kedd | Helyi

Csak átugrott a szomszédba lopni

Elfogták a kiskunfélegyházi rendőrök azt a 21 éves férfit, aki besurrant szomszédjához és ellopta értékeit.