Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Május 01. 19:00, péntek | Életmód
Forrás: hazipatika.hu

Rost- és folsavtartalomban nincs párja

Rost- és folsavtartalomban nincs párja

Spárga: Rövid ideig található meg a boltok polcain és a piacon, de olyan egészséges, hogy ilyenkor aztán jól tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle.

Rövid ideig található meg a boltok polcain és a piacon, de olyan egészséges, hogy ilyenkor aztán jól tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle. A legjobb a friss és zsenge változat, amit áprilistól júliusig vásárolhatunk meg. A konzervnek már köze sincs a nyers változathoz.

A spárgát gondosan kell ápolgatni, hogy végül a 8-12 mm-es hajtásokat begyűjthessék, ráadásul nagyon rövid ideig tart a szezonja, mindössze három hónap: április, május és június. A hajtásait spárgasípoknak hívják. Akkor a legfinomabb, amikor még lédús és zsenge.

Dúskál a rostban és a vitaminokban
A spárgaszár kiválóan emészthető rostokból áll, ami jót tesz a gyomornak. Csupán felsorolás szerűen: tartalmaz A, B1, B2, C és E-vitamint, valamint aminosavakat, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és káliumot is. A zöld spárga tápanyag dúsabb, mivel magasabb a klorofil, a C-vitamin és a karotin tartalma is, mint a sárgás változatnak.

Amiben igazán kiváló: a folsav
Körülbelül 100 gramm spárga elfogyasztásával már fedezzük a napi folsavbevitelt, ami elengedhetetlen a sejtosztódáshoz és a fehérjeszintézishez is. A folsavhiány nagyon gyakori, fáradékonyság, nyugtalanság és a koncentrációhiány kíséri.

Fogyókúrához ideális társ a spárga
Ha úgy szeretnél fogyni, hogy közben nem mondasz le a finom ízekről, és a szükséges vitaminokról sem, akkor a spárga nagyszerű választás. Kicsi a kalóriatartalma (100 g-ban 20 kalória), friss íze van, könnyen emészthető és jól kombinálható a különböző húsos vagy rizses ételekkel.

Mire alkalmazzuk?
Gyógynövényként már több száz éve alkalmazzák, többek között vízhajtó, vesekőhajtó és enyhe hashajtó tulajdonságának köszönhetően. Jótékony hatással van a keringésre is. Védi a belsőelválasztású mirigyeket. Régen fogfájásra is alkalmazták a spárga szárított porát.

Fogyaszthatjuk nyersen is, de úgy kevésbé ízletes. Kevés vízben, citromlével és sóval ízesítve megfőzzük, a végén egy kis vajban átforgatjuk, így adja ki igazi zamatát. Ha nyersen szeretnénk kihasználni vitamintartalmát, akkor gyümölcscentrifugával kinyerhetjük a levét, ám így a rostok kárba vesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.