Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 30. 15:55, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Sikeres időszakot zárt az Egészségfejlesztési Iroda

Sikeres időszakot zárt az Egészségfejlesztési Iroda

Október 28-án került sor az EFOP-1.8.19-17-2017-00006 azonosítószámú „EFI iroda létrehozása a Kiskunfélegyházi járásban” című pályázat záró rendezvényére.

A Polgármesteri Hivatal dísztermében a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési iroda mentálhigiénés csoportjának vezetője Modok Ágnes köszöntötte a megjelenteket. Beszámolójából megtudhattuk, hogy két évvel ezelőtt sok reménnyel, tervvel, ugyanakkor nagyon sok kérdéssel és bizonytalansággal láttak neki a munkának. Az azóta eltelt időben részt vettek különböző városi, intézményi szintű programokon, rendezvényeken, számos életmódváltó programot szerveztek az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra buzdítás jegyében. A lelki egészségfejlesztés érdekében tréningeket, egyéni és csoportos tanácsadásokat tartottak és ezeknek hála mára már elmondható, hogy sikerült belopniuk magukat a köztudatba. Egyre többen keresik meg az irodát különböző kérésekkel, igényekkel, és hála az EFI munkatársak sokrétű szakmai tudásának, tapasztalatának, ezeknek eleget is tudnak tenni. Most a két év elteltével, ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve nagy bizalommal remélik a folytatást a fenntartási időszakban és bíznak benne, hogy a mostani bizonytalanságok ellenére is tudják folytatni az eddig megkezdett munkát és ápolhatják a meglévő együttműködéseket.

A szakpszichológus rövid összefoglalóját követően Balla László alpolgármester szólt néhány szót városvezetésünk nevében:

- 2017-ben, amikor a képviselőtestület úgy döntött, hogy részt vesz ezen a pályázaton, úgy vélem jól döntött. Egy olyan szervezet létrehozását ösztönözte, ami két év leforgása alatt bebizonyította Félegyháza és a járás nagyon sok lakosának, hogy a - mindannyiunk számára fontos - egészséges élet eléréséhez páratlan lehetőségeket tud biztosítani.

„A járás demográfiai adatai és egészségkutatói alapján a legfontosabb cél, hogy a járásban a népegészségügyi folyamatok támogatására jöjjön létre egy egészségfejlesztési iroda. Az iroda működésének alapvető célja a szív-, érrendszeri és daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, a mentális egészség elérése a járásban, az egészséget meghatározó életmód, valamint az egészséges magatartás befolyásoló szokások javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése.” – idézte pontosan a projektben szereplő sorokat az alpolgármester.

Örömmel konstatálta, hogy azokon a rendezvényeken, melyeket az iroda szervezett mindig olyan nagy létszámban vettek részt az érdeklődők, melyre szinte rácsodálkoztak.

Beszédének zárásaként azt is leszögezte az alpolgármester, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy az elkövetkező fenntartási időszakban is olyan szerephez jusson a szervezet, mely a lakosság teljes kielégítésére szolgál.

Az alpolgármester után Debreczeni Lajos a Sarkad Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott előadást az egészségfejlesztési irodákban rejlő hosszú távú lehetőségek kapcsán.

- A fenntartási időszak mindig egy izgalmas kérdés minden projekt életében, hiszen az Európai Uniós társfinanszírozású pályázatoknál nem kötelessége, sőt az Unió nem is finanszírozza a fenntartási időszakot, hanem az adott ország kormánya dönthet úgy, hogy kiemel feladatköröket és megőrzi hosszú távon. Szerencsére az egészségfejlesztési irodáknál az a tapasztalat, hogy megérkezett a 2020. évi támogatói okirat és megérkezett a finanszírozás is. A korábbi években még harcolni kellett azért, hogy megismerje a lakosság és az egészségügyi szakmán belül lévő szereplők is a hálózatot, most viszont már a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, az Egészségügyi Államtitkárságtól és az Országos Tisztiorvosi Hivataltól is folyamatosan kapnak instrukciókat, szakmai irányelveket, elvárásokat – mondta előadásában Debreczeni Lajos, aki azt is elárulta, hogy már most tervezi és előkészíti az államtitkárság a 2021. évi szakmai programot az egészségfejlesztési hálózatnak. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a kormányzatnak az egészségügyi szakpolitikai céljaiban hosszú távon szerepel az egészségfejlesztési iroda.

A záró rendezvény második felében Tóth Erzsébet Katalin, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda vezetője és Modok Ágnes csoportvezető számoltak be a két év alatt elért eredményekről és bemutatták az iroda munkatársait, segítőit is.

A Kiskunfélegyházi EFI szakmai feladatmegosztása:

Általános egészségfejlesztés

  • Szakmai vezető és az EFI Iroda vezetője: Tóth Erzsébet Katalin (szociológus, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser)
  • Munkatársak: Szívós Péterné (szülésznő, diplomás ápoló, gyásztanácsadó), Pappné Szabó Szilvia (OKJ-s ápoló, szakasszisztens)

Mentálhigiénés csoport

  • Csoportvezető: Modok Ágnes (pszichológus, tanácsadó, szakpszichológus és coach-jelölt)
  • Munkatársak: Ficsór Anita (egészségtan tanár, mentálhigiénés asszisztens, szociális asszisztens), Surányiné Pap-Ferenc Izolda (védőnő, viselkedéselemző, online mentálhigiénés tanácsadó szakember)

Az iroda tevékenységét a Polgármesteri Hivatal udvarán található régi postázó helyiségében kezdte meg, majd a későbbiek folyamán a Korond u. 5. szám alatt található Egészségközpont 4. emeletén kaptak helyet. Ez óriási előrelépést jelentett számukra, hiszen a háziorvosokkal napi kapcsolatban állhatnak és a betegeknek nem kell más épületbe menniük a gyógyulásukhoz kiegészítésként szolgáló alternatív módokért.

A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda a kiskunfélegyháziak mellett a járásához tartozó helységek (Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Pálmonostora, Petőfiszállás) lakosait is várta szakembereihez, illetve megszervezett rendezvényeire, előadásaira, szűrőprogramjaira.

Rendkívül népszerűek voltak a jóga foglalkozások, melyhez több oktató segítségét is igénybe vették, így például Fricska Irén, Sebők Vakulya Gizella és Horváth Katalin (babajóga) tartott órákat. Volt, aki a saját termét adta, de a járvány előtt például igénybe vehették a kihasználatlanul álló óvodai csoporttermeket is, illetve a művelődési központ is segítséget nyújtott számos előadás, illetve program helyszíneként.

A vízitorna szintén nagy sikernek örvendett, melyet Klinkóné Jókai Mónika tartott. Ezt a foglalkozást azonban a járvány terjedése miatt fel kellett függeszteniük.

Kezdetben kicsit idegenkedve tekintettek a Nordic Walkingra, azonban mára már ez is felfutott programnak számít. A botok segítségével tartott dinamikus sétát a város négy különböző pontján (Kossuthvárosban, Bankfaluban, Móravárosban, Petőfi lakótelepen) heti rendszerességgel, péntekenként ismétlődő foglalkozások keretében tartották meg, így senki nem került hátrányos helyzetbe a helyszín távolsága miatt.

Kirándulást is szerveztek a Tőserdőbe, mely minden korosztályt érintett, sőt kerékpártúrával is színesítették a programok sorát. Ezeken a jó hangulatú kiruccanásokon családok is megjelentek. A szervezők ügyeltek arra is, hogy helytörténeti érdekességeket is útba ejtsenek. Jutalom falatként pedig mindig valami egészséges étel került az asztalra.

Ficsór Anita és Kasztel Antal segítségével egy „Szabad a tánc” program is elindult, mely szintén óriási sikernek örvendett. Ezeken a foglalkozásokon mintegy 30-40 fő vett részt alkalmanként. Mindig olyan táncokat tanultak, melyekhez nem kellett pár és bármely korosztály elsajátíthatta a lépéseket.

Mindezeken túlmenően az iroda számos városi és intézményi rendezvényre kitelepült szűrőprogramjaival, bemutatóival és előadásaival. Tökéletes partnereknek bizonyultak az iskolák is, ahol egészségnapok keretében ismerkedhettek meg a diákok az iroda tevékenységével és az egészséges életmódhoz kapcsolódó lehetőségekkel, szűrőprogramokon vehettek részt, illetve táplálkozási tanácsokat kaphattak. Utóbbihoz nagyon nagy segítséget nyújtott az iroda számára Szalontai Enikő dietetikus és élelmiszerbiztonsági mérnök, a városi kórház dolgozója, akire a két év leforgása alatt mindig lehetett számítani.

Nem kisebb az érdemük azoknak az önkéntes segítőknek (pl. a Szent Benedek PG tagintézményébe ill. a Kecskeméti református gimnáziumba járó diákok, avagy egyetemisták, főiskolások), akik a rendezvények lebonyolításában oroszlánrészt vállalnak hétről-hétre, hónapról-hónapra.

Az EFI munkatársainak a munkahelyi egészségfejlesztés területén is vannak már eredményeik, bár ennek népszerűsítését még mindig megoldandó feladatként könyvelik el. Úttörőként azonban a Berkemann Magyarország Bt. Kiskunfélegyházi Telephelye, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság és a Központi Konyha már vállalkozott arra, hogy dolgozói számára egészségnapot tart az EFI segítségével.

Tehát a számos elért eredmény mellett még mindig vannak kitűzött célok a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda tarsolyában. A jövőbeni tervek már kirajzolódtak, a finomhangolás pedig a lakosság feladata. Remélhetőleg az elkövetkező időszakban is mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb programot az egészséges életmódra való törekvése közben. Annyi bizonyos, hogy a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai mindig segítő kezet fognak ebben nyújtani.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.