Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Április 12. 13:05, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Sokan foglalták versbe, prózába a boldogtalanság és a magány érzését

Sokan foglalták versbe, prózába a boldogtalanság és a magány érzését

Április 11-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtár dísztermében a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány magyar költészet napi ünnepi műsorán kerültek átadásra a vers- és prózaíró verseny díjai.

Költészet-napi megemlékező ünnep és az irodalmi elején Kapus Krisztián önkormányzati képviselő, a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány egyik alapító tagja szólt a megjelentekhez.

József Attila Ars poetica című versének első sorával emlékezett meg arról, hogy a Magyar Költészet Napját éppen negyvenhárom éve, 1964 óta ünnepeljük, mely nap egyben a huszadik századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költőnek, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának a születésnapja is egyben.

Noha nem jelöli a naptár piros betűvel ezt az ünnepet, mégis akik szeretik a költészetet, azok ünneplőbe öltöztetik lelküket ezen a napon. Talán újra elolvassuk a kedvenc verseinket, vagy meghallgatjuk hogyan szavalják el József Attila Ódáját, esetleg szép ruhát öltünk és szabadidőnket egy kulturális rendezvényre szánjuk. Ünnepelünk – mindenki a maga módján és persze József Attila mellett megemlékezünk a többi nagy magyar költőről is.

A költészet ma is szükséges a mindennapokhoz. A vers nem ábrándos tekintetű, galamblelkű emberek bágyadt sóhaja, ahogyan azt sokan gondolják, hanem annál sokkal több, sokkal értékesebb. A vers képes meggyőzni minket, vagy vitatkozni az eszméinkkel, lángra tud gyújtani szerelmes szíveket, de akár forradalmat is indíthat. A költészet nyújthat vigaszt, megnyugvást, adhat magyarázatot a világ dolgaira és útmutatást, mely irányba kell elindulnunk. De mindemellett kapocs is, mely összeköt minket. Közös értékrend, mely akár egyesíthet egy nemzetet.

Kapus Krisztián a kuratórium alapító tagjának beszédét követően Mindák József a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány elnöke, a Constantinum Intézmény igazgatója szólt a megjelentekhez. Köszöntő gondolataiban elmondta azt is, hogy városunkban a magyar költészet napjának ünnepe egyúttal az évről-évre kiírásra kerülő vers- és prózaíró verseny díjkiosztó gálája is. Kiskunfélegyháza és kistérségének lakói, valamint Bács-Kiskun megye alkotókedvű „tollnokai” idén is eddig még nem publikált művekkel pályázhattak mind próza-, mind pedig vers kategóriában.

- Nagyon sok szép pályamű érkezett mindkét kategóriában. Összességében elmondható, hogy az emlékek, a boldogtalanság, magány témája volt túlsúlyban. Az alkotni vágyók ezeket az érzéseket, életszemléleteket fejezték ki írásban – mondta a kuratórium elnöke a beérkezett művekről.

Négy helyezettet díjaztak, de a 3. és 4. helyezettek holtversenyben nyertek, így hat díjat osztottak ki. Ebben az évben lehetőség nyílt arra is, hogy a Kiegyezés évéhez csatlakozva „Békés boldog idő” elnevezéssel különdíjat is kiosszanak az elért helyezéseken és ifjúsági különdíjon kívül.

Az alábbi eredmények születtek:

A „Boldog békeidők” jeligével érkező pályázók közül Mészáros Lili és Hojsza Viktória kapott különdíjat. Ifjúsági különdíjat Pál Hajnalka kapott.

  • 1. helyezést ért el: Manda Margit
  • 2. helyezést ért el: Gulyásné Fazekas Mária
  • 3. helyezést ért el: Csorba Tibor megosztva Bálint Dorinával
  • 4. helyezést ért el: Győri Emese megosztva Horváth Istvánnal

A költészet napi műsort és a díjkiosztó ünnepséget a Széljáró Balladás fülbemászó dalaival színesítette.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.

2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.