Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2018. December 22. 12:19, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Sokan töltik egyedül az ünnepeket

Sokan töltik egyedül az ünnepeket

Az ünnepi időszakban a szokásosnál jóval többen hívják a telefonos lelkisegély-szolgálatot.

Az idősebb korosztályhoz tartozik a betelefonálók többsége, és leginkább beszélgetni szeretnének. A lelkisegély-szolgálat ünnepek idején is hívható, a munkatársak pedig igyekeznek pozitív irányba terelni a telefonáló gondolatait.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy advent idején és újévkor felerősödik az elvesztett családtagok, barátok hiánya, és hatványozódik az egyedüllét érzése. A hívások között több az olyan tartalmú, amely a magánnyal van összefüggésben – mondta Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai vezetője az M1 Életkor című műsorában.

Magyarországon 1970 óta működik lelkisegély-telefonszolgálat. Az elmúlt évtizedek azt bizonyítják, fontos, hogy a válsághelyzetben lévők el tudják mondani problémáikat, beszélhessenek érzéseikről. A betelefonálók jó része az idősebb korosztályhoz tartozik, és sokuknak egészségügyi problémái vannak, magányosan élik mindennapjaikat.

Leginkább beszélgetni szeretnének

Dudás Erika szerint aki magányoson éli az életét, az leginkább beszélgetni szeretne, kell valaki, akivel megosztja az aznapi történéseket, elmondja az érzéseit, illetve azt, hogy mi bántja, és mi az, ami számára problémát jelent. Néhány kedves, megértő szó sok esetben a legjobb gyógyír – tette hozzá.

Előfordul, hogy a telefonálónak lenne kivel megosztania búját-baját, mégis a lelki segélyt hívja, mert anonim módon, ismeretlenül könnyebb beszélni az igazán nyomasztó problémákról is. Dudás Erika úgy véli, fontos a jelenlét, és bár ez a jelenlét csak telefonon keresztül létezik, de akkor is ott van valaki a betelefonáló mellett, aki meghallgatja.

A telefonos szolgálat éjjel is hívható

A negatív érzések, mint a szorongás, a félelem vagy a magányból fakadó elkeseredettség főleg akkor tör rá az emberre, amikor már minden elcsendesült. Ám a telefonos szolgálat éjjel is hívható. A szolgálat munkatársai senkinek sem mondják meg, hogy mit tegyen, hanem a betelefonálóval együtt elmélkednek, és igyekeznek pozitív irányba terelni a gondolatait.

A beszélgetés akkor igazán eredményes, ha a telefonáló rádöbben, hogy van megoldás. Néhány nap vagy hét elteltével sokan azért hívják újra a lelki segélyt, hogy elmondják, már más színben látják a világot, mert nyitottak mások felé, újra közösségbe járnak.

Merni kell változtatni

Fontos, hogy a betelefonáló önszántából próbáljon és merjen változtatni, ne féljen személyes segítséget kérni, és nyisson a külvilág felé, bízzon az emberekben – hívta fel a figyelmet Dudás Erika.

Kis odafigyeléssel mindannyian enyhíthetünk a környezetünkben élők magányán. Figyeljünk az utcában lakó idős emberekre. Néhány megértő szó, egy mosoly nem kerül semmibe, ám az egyedül élőknek óriási ajándék minden kedves gesztus.

A lelki elsősegély ünnepek idején is hívható a 06-1-116-123-as telefonszámon.

Címkék: Lelkisegély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)