Hírek
2013. December 07. 11:20, szombat |
Életmód
Forrás: - Adrienn -
Sütés-főzés végez a baktériumokkal
Köztudott: a sütés főzés végez a baktériumokkal, de étele válogatja, hogy hány fokon.
Köztudott: a sütés főzés végez a baktériumokkal, de étele válogatja, hogy hány fokon.
A gyomorfertőzések, ételmérgezések jó részének elejét lehetne venni megfelelő hőkezeléssel. De a különböző ételek hővezetése nem egyforma, így belső hőmérsékletük eltérő idő alatt éri el a kórokozók pusztulásához vezető optimális hőmérsékletet.
A nyers húst, tojást tartalmazó ételeket mindig magas hőfokra kell hevíteni, mert alacsonyabb hőmérsékleten nem pusztul el ugyanis minden baktérium bennük és hosszabb tárolás esetén ismét szaporodásnak indulhatnak.
A főtt ételek biztonságosan fogyaszthatók, ha a belső hőmérsékletüket megemeljük az alábbiak szerint:
Roston sült halak: 70 Celsius fok
Húspogácsák, vagdaltak: 75 Celsius fok
Felmelegített maradékok: 75 Celsius fok
Darabolt baromfi: 75 Celsius fok
Egészben sült baromfi: 85 Celsius fok.
Általában csak ránézésre szoktuk megállapítani, hogy megsült-e az étel, de ételhőmérő segítségével biztosabban eltaláljuk a megfelelő hőfokot.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 03. 07:18, hétfő | Életmód
Enyedi Ildikó díjat nyert a valladolidi filmfesztiválon
Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát díjat nyert a 70. Valladolid Nemzetközi Filmfesztiválon. Az alkotást a Silver Spike Award-dal (Ezüst Tüske-díjjal) ismerték el.
2025. November 02. 08:39, vasárnap | Életmód
Szolnoki Szabolcs: megszületett Magyarország első mesterséges intelligencia törvénye
2025. November 01. 08:57, szombat | Életmód
Halottak napja - Országszerte hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők
2025. Október 31. 08:06, péntek | Életmód
Ma van a reformáció emléknapja
Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.
