Hírek
2013. December 07. 11:20, szombat |
Életmód
Forrás: - Adrienn -
Sütés-főzés végez a baktériumokkal
Köztudott: a sütés főzés végez a baktériumokkal, de étele válogatja, hogy hány fokon.
Köztudott: a sütés főzés végez a baktériumokkal, de étele válogatja, hogy hány fokon.
A gyomorfertőzések, ételmérgezések jó részének elejét lehetne venni megfelelő hőkezeléssel. De a különböző ételek hővezetése nem egyforma, így belső hőmérsékletük eltérő idő alatt éri el a kórokozók pusztulásához vezető optimális hőmérsékletet.
A nyers húst, tojást tartalmazó ételeket mindig magas hőfokra kell hevíteni, mert alacsonyabb hőmérsékleten nem pusztul el ugyanis minden baktérium bennük és hosszabb tárolás esetén ismét szaporodásnak indulhatnak.
A főtt ételek biztonságosan fogyaszthatók, ha a belső hőmérsékletüket megemeljük az alábbiak szerint:
Roston sült halak: 70 Celsius fok
Húspogácsák, vagdaltak: 75 Celsius fok
Felmelegített maradékok: 75 Celsius fok
Darabolt baromfi: 75 Celsius fok
Egészben sült baromfi: 85 Celsius fok.
Általában csak ránézésre szoktuk megállapítani, hogy megsült-e az étel, de ételhőmérő segítségével biztosabban eltaláljuk a megfelelő hőfokot.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód
Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja
Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód
AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata
2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód
A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság
Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód
Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.