Városlista
2025. június 25, szerda - Vilmos

Hírek

2015. November 01. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.hu

Sütve? Főzve? Grillezve?

Sütve? Főzve? Grillezve?

Hogy a legegészségesebb a zöldség?

A napi zöldség és gyümölcs fogyasztás az egészséges élet alapja. Már egész pici korunk óta figyelnek, felnőttként pedig figyelnünk kell ennek betartására. Ám nem mindegy, milyen formában kerülnek ezek a finomságok a tányérunkra? Párolva? Főzve? Sütve? Hogyan a legegészségesebb?

Mert finomak mindenhogy, ám vitamintartalmuk nem minden esetben marad ugyanolyan. De mégis, melyik elkészítési módot válasszuk?

Nyersen a legjobb
Kétség nem fér ahhoz, hogy a nyersen elfogyasztott zöldség a legegészségesebb. Sőt, naponta legalább egyszer érdemes nyers gyümölcsöt vagy zöldséget magunkhoz venni. Magas C-vitamin tartalma miatt a zöld paprika valódi csemege, de a bevállalósabbak próbálkozhatnak a brokkolival, kelbimbóval, karfiollal.

A hagyományos: amikor főzzük
Általában mindenki így készíti el a zöldségek nagy részét, hiszen így a legegyszerűbb, talán leggyorsabb, köretként vagy magában fogyasztva is finom. De minél tovább főzzük a természet adta finomságokat, minél többet állnak a forró vízben, annál kevesebb vitamin és értékes ásványi anyag marad benne.

Valamivel jobb, ha dinszteljük
Vagyis saját levében pároljuk. Ilyenkor azért több vitamin marad benne, mint főzéskor, hiszen nem kap plusz folyadékot. A zöldségek a saját levükben „főnek” majd, felesleges zsiradék hozzáadása nélkül. Hogy megfelelő mennyiségű folyadék képződjön a zöldségek elkészültéhez, az edény tetejét, melyben készülnek a finomságok, nem szabad félrehúzni, hanem „le kell zárni”. Az így képződő „gőzben” a zöldségek ropogósra dinsztelődnek majd.

Ahol már eszköz szükséges: a párolás
Kétségtelen, hogy a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza így majd a zöldségünk, ám ehhez be kell szereznünk egy speciális edényt, esetleg készüléket, melynek segítségével isteni finomra párolhatjuk zöldségeinket. Kétségkívül így a leggyorsabb elkészíteni a kert/piac kincseit, ám némi beruházást igényel.

Ami nyáron lehet sláger: a grillezés
Hacsak nincs egy elektromos grillünk otthon, a következő nyárig várnunk kell a finom zöldségek ilyen módon való elkészítésével. De ha türelmesek vagyunk, az év legforróbb napjain nem érdemes kihagyni ezt a finomságot. Nem kell közvetlenül a forróság felett elkészíteni, tegyünk alá egy alufóliát. Ha sütés előtt olajban pácoljuk, magasabb kalóriatartalommal számolhatunk, úgyhogy érdemes kihagyni ezt a lépést és csak „natúrban” a szén fölé tenni.

Amit csak ritkán alkalmazzunk: a sütés
Vagyis az olajban, zsírban való sütést felejtsük el. Ugyan ízre biztos finomak így is a zöldségek, de az egészségünk szempontjából nem épp ez a legjobb elkészítési mód. Vitamintartalmuk így a legalacsonyabb, illetve a zöldségek így csak megszívják magukat olajjal, pláne, ha nem várjuk meg, míg az olaj, zsiradék megfelelő hőmérsékletű. Csak nagyon kivételes esetben készítsük így el a kedvenc kerti „barátainkat”.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 23. 09:11, hétfő | Helyi

Egy éjszaka a kulturális élmények jegyében

Június 21-én a Kiskun Múzeum különleges eseménnyel várta látogatóit.

2025. Június 22. 09:21, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. június 22. - ÉVKÖZI 12. VASÁRNAP

2025. Június 22. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. június 22. évközi 12. vasárnap

2025. Június 22. 08:58, vasárnap | Helyi

Nyárindító élményekben bővelkedett a Tréfás-Békás Forgatag

Június 21-én, szombaton, a Petőfi teret színes és vidám forgatag töltötte be, amelyre a szervezők már régóta vártak, hiszen néhány év kihagyás után végre ismét megrendezhették a népszerű Tréfás-Békás Forgatagot.