Hírek
2017. Július 09. 13:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Szagolni, kopogtatni tessék!

Nyakunkon a dinnyeszezon, legalábbis egyre több helyen lehet hazai termesztésű sárga- és görögdinnyét vásárolni.
Minden családnak megvan a módszere, miként lehet kiválasztani a finom, édes, érett gyümölcsöt.
A jó tanácsok sokszor ellentmondanak egymásnak, de azért érdemes kipróbálni mindegyiket.
A legbiztosabb próbának régebben persze a lékelés számított, de az már tilos. Viszont a darabolva árult dinnyébe belevághat a kereskedő, s így egy falatot megízlelhetünk.
1. ALAK. Az ovális vagy kerek dinnye a jó. A deformált vagy dudoros gyümölcsön belül valami baj van: rágós, összenőtt szövetek lehetnek benne omlós, lágy, édes hús helyett.
2. SZÁR. A régóta leszedett dinnye szára szárad vagy hiányzik. A frissességről tehát a szár állapota árulkodik. Mások szerint viszont éretlen az a dinnye, amelyen túl zöld a kocsány maradványa.
3. SÁRGA FOLT. Normál esetben a dinnye szárával szembeni oldalon kell lennie egy sárgás foltnak: ezen a részen feküdt a talajon a gyümölcs. Ha nincs, két ok miatt van így: vagy éretlenül szedték le, vagy átforgatta a termelő, hogy az alsó fele is érjen. Ez utóbbi esetben jót tett a gyümölccsel. A vevő viszont nem tudja, mi legyen…
4. SÚLY. Az érett dinnye sok vizet tartalmaz. Tehát két egyforma méretű dinnye közül azt válasszuk, amelyik nehezebb, mert az a frissebb.
5. HANG. Könnyedén ütögetve, kopogtatva nem szabad úgy kongania, mint az üres hordónak. Ha mégis, akkor vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Az érett dinnye hangja telt.
6. HÉJ. A jó dinnye héja sehol nem puha. A lágyság a túlérettség jele. Keménynek, de egyben rugalmasnak is kell lennie a gyümölcsnek.
7. KÓSTOLÁS. Ha mód van rá, a széléből kérjünk egy falatot a kereskedőtől. Ha ott is édes a gyümölcs, a többi része is az, ugyanis a legkevesebb cukor a szélén halmozódik fel. A kereskedő persze mindig a dinnye „szívéből” kínál falatot, de ne dőljünk be neki.
8. SZAGLÁS. Ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol a szár levált róla, s az ujjunk könnyen belemenne, az nem jó, mert belül poshad. Ha elég kemény, jöhet az orrunk: kellemes és intenzív illatot kell éreznünk. Olyan sárgadinnyét ne vegyünk, amin rajta van a szármaradvány. S általában igaz, hogy a nagyobb dinnye a finomabb.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 22. 06:31, szerda | Helyi
4,1-es magnitúdójú földrengés volt Csongrád térségében
2025. Október 21. 21:44, kedd | Helyi
Új fejezet nyílt a hazai élelmiszeriparban – korszerű pelletáló üzemmel bővült a Júlia Malom Kunszálláson
Kunszálláson hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a Júlia Malom Kft. legújabb fejlesztését, a modern korpa-pelletáló üzemet.
2025. Október 20. 16:48, hétfő | Helyi
Batthyány-s diák a MANT–HUNOR országos rajzpályázat díjazottjai között
Kiemelkedő eredményt ért el Kiss Natália, a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.z osztályos tanulója a „MANT – HUNOR Rajzpályázat 2025” országos diákversenyen.
2025. Október 20. 16:23, hétfő | Helyi
Márton-napi mulatság a Móra Ferenc Művelődési Központban
„Év kerék” – hagyományőrző program kicsiknek és nagyoknak