Városlista
2025. június 17, kedd - Laura

Hírek

2017. Július 09. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Szagolni, kopogtatni tessék!

Szagolni, kopogtatni tessék!

Nyakunkon a dinnyeszezon, legalábbis egyre több helyen lehet hazai termesztésű sárga- és görögdinnyét vásárolni.

Minden családnak megvan a módszere, miként lehet kiválasztani a finom, édes, érett gyümölcsöt.

A jó tanácsok sokszor ellentmondanak egymásnak, de azért érdemes kipróbálni mindegyiket.

A legbiztosabb próbának régebben persze a lékelés számított, de az már tilos. Viszont a darabolva árult dinnyébe belevághat a kereskedő, s így egy falatot megízlelhetünk.


1. ALAK. Az ovális vagy kerek dinnye a jó. A deformált vagy dudoros gyümölcsön belül valami baj van: rágós, összenőtt szövetek lehetnek benne omlós, lágy, édes hús helyett.


2. SZÁR. A régóta leszedett dinnye szára szárad vagy hiányzik. A frissességről tehát a szár állapota árulkodik. Mások szerint viszont éretlen az a dinnye, amelyen túl zöld a kocsány maradványa.


3. SÁRGA FOLT. Normál esetben a dinnye szárával szembeni oldalon kell lennie egy sárgás foltnak: ezen a részen feküdt a talajon a gyümölcs. Ha nincs, két ok miatt van így: vagy éretlenül szedték le, vagy átforgatta a termelő, hogy az alsó fele is érjen. Ez utóbbi esetben jót tett a gyümölccsel. A vevő viszont nem tudja, mi legyen…


4. SÚLY. Az érett dinnye sok vizet tartalmaz. Tehát két egyforma méretű dinnye közül azt válasszuk, amelyik nehezebb, mert az a frissebb.


5. HANG. Könnyedén ütögetve, kopogtatva nem szabad úgy kongania, mint az üres hordónak. Ha mégis, akkor vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Az érett dinnye hangja telt.


6. HÉJ. A jó dinnye héja sehol nem puha. A lágyság a túlérettség jele. Keménynek, de egyben rugalmasnak is kell lennie a gyümölcsnek.


7. KÓSTOLÁS. Ha mód van rá, a széléből kérjünk egy falatot a kereskedőtől. Ha ott is édes a gyümölcs, a többi része is az, ugyanis a legkevesebb cukor a szélén halmozódik fel. A kereskedő persze mindig a dinnye „szívéből” kínál falatot, de ne dőljünk be neki.


8. SZAGLÁS. Ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol a szár levált róla, s az ujjunk könnyen belemenne, az nem jó, mert belül poshad. Ha elég kemény, jöhet az orrunk: kellemes és intenzív illatot kell éreznünk. Olyan sárgadinnyét ne vegyünk, amin rajta van a szármaradvány. S általában igaz, hogy a nagyobb dinnye a finomabb.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 16. 08:49, hétfő | Helyi

Sok látogatót vonzott a repülőtér családi napja

Több százan választották hétvégi kikapcsolódásként a repülőtér Repülj a nyárba! címmel meghirdetett családi napját.

2025. Június 15. 08:18, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. június 15. SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA

2025. Június 15. 08:18, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. június 15. - SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA