Városlista
2025. július 14, hétfő - Őrs

Hírek

2025. Július 14. 14:24, hétfő | Helyi

Szakmakóstoló tábor a Mezgében

Szakmakóstoló tábor a Mezgében

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara és a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közösen 2025. július 7-11. között rendezte meg a szakmák élményalapú megismerését előtérbe helyező „Szakmakóstoló” pályaorientációs programhetet Kiskunfélegyházán.

A pályaorientációs hétre 21 felső tagozatos tanuló érkezett kilenc különböző általános iskolából. Az egyhetes programsorozat teljes költségét a Kamara biztosította.

A „Szakmakóstoló” hétről az Agrárkamara szakképzési referense tájékoztatta a környező általános iskolák felső tagozatos diákjait. Rendkívül nagy érdeklődés övezte a programot, melyet leginkább az mutatott, hogy néhány nap alatt beteltek a részvevőknek fenntartott helyek.
Az élményalapú hét fókuszában a Pék, Pék-cukrász és a Hentes és húskészítmény - készítő szakmák álltak, az eseménysorozat célja az volt, hogy a napi tevékenységek során az általános iskolásokat megismertessük az agrárszakmák mindennapi teendőinek szépségével és feladataival.
Az 5 napos programot alapos szervezés előzte meg annak érdekében, hogy valamennyi résztvevő élményekkel gazdagodjon. A rendező iskola részéről 19 kolléga segítette a hét eseményeinek a megszervezését, megvalósítását, és egy-egy program zavartalan lebonyolítását. A tábor ideje alatt a reggelit a P&P Pékáru Kft. tanüzemei biztosították, az ebédet a Desperado étteremben fogyaszthatták el a résztvevők.
Teljes ellátásban volt részük a résztvevőknek, így az étkezésekhez rostos leveket, szörpöt, ásványvizet biztosított az iskola korlátlan fogyasztásban.
A rendezvény megvalósításinak helyszínei a tanüzemek és az iskola volt, de szakmai kirándulás is szerepelt a programok között, melyen egy duális képzőhely mindennapjaiba nyerhettek bepillantást a résztvevő diákok. A hét eseményei minden nap reggel 8 és 16 óra között kerültek megszervezésre és lebonyolításra. A diákok szállítása az iskola kisbuszával történt.
A kamarai regisztráció és a dokumentumok begyűjtése után a diákok ajándékcsomagot kaptak melyben tornazsák, repohár, vonalzó, toll, hűtőmágnes, mappa és jegyzetfüzet volt összekészítve.

Az első nap délelőttjén az önismereti játékok segítségével megismerkedtek egymással a gyerekek, majd menetlevelet készítettek a hét eseményeihez. Ebben a hét folyamán követhették az összes programot, illetve minden program után pecséttel és aláírással igazolta a programvezető tanár, hogy mely állomás teljesült. Ezt a menetlevelet tetszőlegesen személyre szabhatták, kedvükre színezhették, díszíthették. Izgalommal nézegették egy-egy program után, hogy vajon mi vár rájuk a következő órákban, napokban.

Hétfő délelőtt az egymással való megismerkedés után kiutaztak busszal a tangazdaságba. Ezután a „Termőföld megismerése” keretében az iskola tangazdaságában szaktanárok irányításával megismerhették a különböző állatfajtákat, azok takarmányozását, valamint megtudhatták, hogy milyen paraméterek fontosak a húsipari hasznosításuk szempontjából.

A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem napi munkálataiba is betekintést nyertek, ahol a finomabbnál finomabb egészséges termékekből kaptak kóstolót –bodzaszörp, almachips és aszalt gyümölcsök formájában.

A Desperado étteremben elfogyasztott ebéd után az iskola épületében folytatódott a nap, ahol egy játékos vetélkedő formájában adhattak számot a délelőtt megszerzett tudásukról a diákok. Az uzsonna után fáradtan, élményekkel teli mentek haza a tábor résztvevői.

A keddi napon a hentes szakma középpontba állítását tűztük ki célul. A reggeli elfogyasztása után az iskola húsipari tanüzemébe látogattak el a tanulók tanári vezetéssel. Már a köpeny, hajháló, cipővédő felvétele is nagyon tetszett a fiataloknak. Ezután az oktató bemutatta a húsipari tanüzemet, és beavatta őket a kolbásztöltés fortélyaiba, amit ki is próbáltak a lelkes jelentkezők. Nemcsak a gyártás folyamatát próbálhatták ki a tanulók, de megízlelhették a házias jellegű, hagyományos ízvilágot felidéző, tanüzemben gyártott húsipari termékeket –disznósajtot, angol szalonnát, májast és frissen sütött tepertőt.

A program ebéd után laboratóriumi vizsgálatokkal (ph mérés, tejsűrűség mérés és savfok meghatározás titrálással) és húsipari termékek érzékszervi bírálatával folytatódott. Nagyon lelkesek voltak a fiatalok, elbűvölte őket a laboratórium világa. Élményekkel tele záródott a 2. nap is.

A hét közepére már teljesen összekovácsolódott kis csapatot alkottak a különböző helyekről érkezett felsősök. A reggeli szendvicsek elfogyasztása után már izgatottan várták a P&P Pékáru Kft. üzemlátogatását, ahol a cukrászüzemet mutatta be a tanüzemvezető. Nemcsak üzembemutató volt a program, de bekapcsolódhattak a termelésbe is és segédkeztek a cukrászipari terékek elkészítésében, melyet nagyon élveztek.
Ezt követően az iskolába visszatérve pedig egy kvíz keretében mutathatták meg, hogy milyen sok fontos információt tudtak meg a tanüzemről, az ott folyó termelésről és természetesen a gyakorlati oktatásról.

Délután a tanulók izgalmas logikai és kincskereső vetélkedőkkel töltötték az időt. Leginkább a szabadulószobát várták, izgatottak, kíváncsiak voltak. A csapatok sorsolással lettek kialakítva, így még jobban összebarátkozhattak a kis nebulók. Erősítette bennük a csapatszellemet, hogy együtt kereshettek, kutathattak, logikai feladványt fejthettek meg szerda délután. A programok egytől egyig osztatlan sikert arattak a diákok körében, hiszen rendkívül lelkesek és aktívak voltak mindegyik program során. Sajtos baritát sütöttek, miközben mindenki elsajátíthatta a kalácsfonás technikáját képzett szakoktató iránymutatása és segítsége mellett.

A negyedik napon a cukrászaté volt a főszerep. A délelőtt folyamán piskótát és babapiskótát sütöttek, dobos tortatetőt készítettek szakképzett cukrászok irányításával. Az elkészült piskótából somlói galuskát alkottak, melyet jóízűen meg is ettek.

Az ebéd után pedig kis csoportokban kipróbálhatták mézeskalács díszítést, íz-kvízzel tesztelhették, hogy felismerik-e a különböző fűszerféléket és nagy örömükre marcipánfigurákat is formázhattak, melyeket hazavihettek. Szorgos kis kezeik alatt igazi műalkotások születtek.

Az utolsó napon a reggeli után a táborban megszerzett élményeikről PPT bemutatót készítettek, melyet a délután folyamán csoportokban bemutattak. A cukrász oktató segítségével a csokoládé világába mélyedhettek el a kis lurkók. Az elméleti ismeretek után pedig saját maguk is kipróbálhatták a bon-bon készítést, melyt meg is kóstolhattak.

Ebéd után a hét zárásaként közös programra invitáltuk a résztvevő gyermekeket és családtagjaikat egy KVÍZ-re, mely a hét eseményeivel kapcsolatos kérdéseket és feladatokat tartalmazott. A nagyon jó hangulatú csapatverseny zárásaként, a nyertes csapat tagjai egy-egy VIP belépőt kaptak a 2025 őszén megrendezésre kerülő MEZGÉ PIKNIKRE. A belépő feljogosítja tulajdonosát, hogy minden programon ingyen vegyen részt, valamint ingyen biztosított számára a „mezgés menü” (mezgé burger, üdítő, mezgés gofri).

A szülők örömmel mesélték gyermekeik pozitív visszajelzéseit a programokkal kapcsolatban, és nagyon hálásak voltak, hogy részt vehettek ezen a pályaorientációs héten.
A tábor zárásaként minden résztvevő emléklapot és mezgés ajándékcsomagot kapott ajándékba, melyet az iskola termékeivel –bodza szörp, fűszerpaprika, mezgés kolbász –töltöttünk fel.

A résztvevők és szüleik visszajelzése alapján elmondható, hogy a Nemzeti Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara támogatásával olyan pályaorientációs hét került megszervezésre és lebonyolításra, melyre nemcsak szép emlékként, hanem egy jól megszervezett, rengeteg élményt nyújtó, színes programokban bővelkedő hétre gondolnak majd vissza a résztvevők. Bízunk abban, hogy a megszerzett tapasztalatok meghatározóak lesznek a fiatalok későbbi pályaválasztása során. Reményeink szerint szervező iskolaként intézményünk hozzájárult az agrárszakképzés, ezen belül pedig az élelmiszeripari szakmák – pék, pék-cukrász, hentes és húskészítmény-készítő – népszerűsítéséhez az általános iskolások körében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 13. 07:25, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 13. 07:24, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. július 13. - ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

2025. Július 12. 14:09, szombat | Helyi

Élvezze a nyári moziélményt a szabadban

Kiskunfélegyháza város önkormányzata és az Ifjúsági Iroda július 12-én és 13-án este szabadtéri moziélménnyel várja az érdeklődőket a Nagyposta melletti parkolóban.