Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. December 13. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Szemüveg mustra

Szemüveg mustra

Pluszos, mínuszos, multifokális, progresszív lencsék. Mit jelentenek ezek? És mi a jobb: ha hordjuk a szemüveget vagy ha nem?

Közel vagy távol
Sokunk még arra a kérdésre is nehezen tud válaszolni, hogy rövid- vagy távollátó szemüveget hord-e. Nem is csoda, hiszen kissé megtévesztő a megfogalmazás. Ha rövidlátók vagyunk, akkor közelre jól látunk, de távolra nem túl élesen, ilyenkor mínuszos szemüvegre van szükségünk, ha távollátók vagyunk, akkor pedig közelre nem látunk jól, de akár a távollátásnál is lehetnek gondjaink. Ilyenkor pluszos lencsét kapunk.

Miért látunk jobban szemüvegben?
A rövidlátást az is okozhatja, hogy szemgolyónk hosszanti tengelye megnyúlik, így a beérkező képet a szem nem a szemfenékre, hanem az elé vetíti. Mikor közelre nézünk, jól látunk, de távolra tekintéskor, vagy közepes távolságnál bizony az agyunk nem kap éles képet a szemtől. Ilyenkor a szemüvegünk a fénysugarakat a megfelelő pontra fókuszálja, azaz az éleslátás helyére vetül a kép.

A szemüveg nem rontja a szemet!
Tévhit, hogy ha hordjuk a szemüvegünket, akkor ellustul a szemünk, és sokkal gyorsabban romlik. Csak a rosszul megválasztott lencse lehet ártalmas. Az, hogy viseljük vagy sem, azon múlik, hogy mennyire van igényünk arra, hogy tisztán lássunk.

Távollátók
Ha távollátók vagyunk, akkor a szemgolyónk alakja miatt a kép a szemfenék mögé vetül. A szemlencsénket az izmokkal képesek vagyunk észrevétlenül olyan alakúra formálni, amivel jól látunk távolra. Emiatt a szemünk és az idegrendszerünk folyamatosan dolgozik. Mikor közelre próbálunk nézni, olvasni szeretnénk, még jobban dolgoznia kell a szemünknek, amire nagyjából negyvenéves korunkig képesek is vagyunk Aztán egy szép nap azt vesszük észre, hogy távolra tökéletesen látunk, de olvasásnál már bajban vagyunk. Az apró betűk egyre kisebbek és homályosabbak, a papírt egyre messzebb tartjuk, hogy lássunk is valamit. Ilyenkor a pluszos szemüvegünk gyűjtőlencséje eltéríti a beérkező fénysugarakat úgy, hogy a látóideg megfelelő pontjára vetüljön a kép.

Melyik lencsét válasszam?
Egyfókuszú lencse csak adott távolságra nyújt éles látási lehetőséget.
A bifokális lencsére akkor van szükségünk, amikor már a szemünk az öregedés miatt nem alkalmazkodik a különböző távolságokhoz. Éppen ezért szükségünk van külön közeli és külön távoli dioptriára a látáshoz. A közeli korrekció, olvasható dioptria alul helyezkedik el, a felső részen általában a távoli korrekció van becsiszolva.
A multifokális, azaz progresszív lencse nagy előnye, hogy nem kell állandóan cserélgetnünk a szemüvegeket olvasáshoz, monitorhoz, vezetéshez vagy más tevékenységhez. Egy lencsén belül különböző zónák vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig élesen lássunk. A szemüveglencse felső része kényelmes távoli látást biztosít, például vezetés, TV-nézés közben, egy moziban vagy ha csak egyszerűen sétálunk, kirándulunk. A köztes zóna, más néven a progresszív csatorna a lencse középső részén helyezkedik el, ahol a lencse erőssége lassan, fokozatosan elkezd átváltani a távoli korrekcióból a közeli korrekcióba. Ezzel a közepes távolságra lévő dolgokat látjuk tisztán, mint például a műszerfalat vagy a monitort. A közeli zóna a lencse legalsó részén található, ez olvasásra és a közeli tárgyak látására szolgál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)