Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2021. Szeptember 19. 09:23, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Szüreti felvonulással ünnepelték az újbort Kiskunfélegyházán

Szüreti felvonulással ünnepelték az újbort Kiskunfélegyházán

Fogatok, lovasok, néptáncosok tarka forgataga vonult fel szeptember 18-án (szombaton) a Kossuth utcán, hogy az Újtemplom elé járulva felszenteltessék az idei év termésének végeredményét: az újbort.

Mint minden évben, idén is vidám hangulatot hoztak a városunkba a Nagyszőlő úti és a Haleszi Gazdakör lovaskocsisai, lovasai, traktorosai, táncosai és csőszpárjai szüreti felvonulásukkal, melynek első állomása a Szent István Templom előtti tér volt, ahol Hajagos Gyula plébános fogadta őket.

Mielőtt az atya megszentelte a bort, elmondta, hogy néhány hete is örömünnep volt az új kenyér megáldása, most pedig ismét ünnepelünk. Ezúttal az újbort, mely ugyanolyan fontos az ember életében, mint a kenyér. Hiszen a kenyér adja nekünk az erőt és az életet, a bor pedig a jókedvet csinál. Márpedig mindkettőre szükségünk van.

A közös imát és áldást követően kiskunfélegyházi, petőfiszállási és kunszállási néptáncosok Varga Andreas vezetésével szórakoztatták a népes számú közönséget vérpezsdítő táncbemutatójukkal.

A színes forgatag ezután a polgármesteri hivatal elé vonult, ahol városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester és Keresztes Tünde kulturális referens fogadta a szüreti felvonulókat.

- Felébredt Félegyháza! Összejöttünk szép számmal ünnepelni azt a napot, amiért jó néhányan nagyon sokat dolgoztak. A mezőgazdaságban tudjuk mindannyian, hogy két olyan igazi ünnepnap van, melyet nagyon komoly munka előz meg: az egyik az aratás, a másik a szüret. Biztos vagyok abban, hogy azok akik követik a félegyházi eseményeket, láthatják, hogy az érdeklődés az események iránt még fokozottabb, mint a pandémia előtt. Ezt látom most a szüreti felvonuláson is, talán még többen is vagyunk, mint az előző években. Ez nagyon nagy öröm a gazdáknak is, akiknek a munkájának köszönhetően ma megkóstolhatjuk az újbort is. Mert ez az ünnep az övéké! – mondta köszöntőjében az alpolgármester.

Az újbor megkóstolását követően Ván Jenő önkormányzati képviselő, a szüreti felvonulás fő szervezője egyenként bemutatta a fogatokat, a lovasokat, valamint a traktorral érkezőket Balla László alpolgármester pedig az önkormányzat nevében egy üveg borral és oklevéllel köszönte meg részvételüket.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 09:07, szerda | Helyi

Robotsebészet Magyarországon

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet konzorciumának projektje keretében két robotsebészeti eszköz és két modern ultrahangkészülék kerül beszerzésre.

2021. Október 19. 19:37, kedd | Helyi

Újabb Mezgés siker a Pék Hagyományőrző Versenyen

2021. október 16-án rendezték meg immár 20. alkalommal a Pék Hagyományőrző Versenyt, állandó helyszínén a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában.

2021. Október 18. 19:47, hétfő | Helyi

Minden korosztályt megigézett a miniatűrök világa

A Kiskunfélegyházi Makett Szakkör ismét meglepte az október 16-17-én megrendezett látványmakettezés és kiállítás látogatóit.

2021. Október 18. 17:18, hétfő | Helyi

Bagdy Emőke Kiskunfélegyházán tart előadást

A Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete és a Móra Ferenc Művelődési Központ közös szervezésében Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta 2021. november 15-én, hétfőn 17 órakor Kiskunfélegyházán tart előadást.