Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 13. 15:32, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Tárolhatunk élelmiszert az erkélyen télen?

Tárolhatunk élelmiszert az erkélyen télen?

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy ha már tele a hűtőnk, kihasználjuk a téli hideget, és a teraszra vagy az erkélyre is kiteszünk pár ételtároló dobozt.

Ám nem biztos, hogy ez valóban okos döntés.

A romlandó élelmiszerek tárolására a legalkalmasabb hely a hűtőszekrény - a szerkezet állandó, stabil hőmérsékleten tartja az ételeket, így azokat napok, esetenként hetek múltával is biztonsággal elfogyaszthatjuk. A hűtőszekrénynek azonban van egy tagadhatatlan hátránya, méghozzá az, hogy véges a kapacitása. Még ha igyekszünk is odafigyelni arra, hogy ne vásároljunk és főzzünk túl nagy mennyiségeket az ételekből, előfordulhat, hogy a hűtő megtelik, és már az ajtaját is félve nyitjuk ki, nehogy egy rossz mozdulattal kipotyogjanak belőle a dolgok. A téli hónapokban éppen ezért sokaknak eszükbe jut, miért is ne lehetne a teraszon vagy az erkélyen tárolni egy-két dolgot, ha már úgyis hideg van odakint?

Ingadozik a hőmérséklet

Az a kinti hőmérséklet, amit mi egyszerűen hidegnek ítélünk meg, valójában a nap folyamán folyamatosan változik: napközben (főleg, ha kisüt a nap) feljebb kúszik a hőmérő szála, míg éjszakára visszaesik, és jönnek a mínuszok. Márpedig az élelmiszerek minőségét és fogyaszthatóságát az állandó, 2-5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten való tárolás biztosítja, amit csak a hűtőszekrényben tudunk pontosan beállítani. Az ingadozó hőmérsékletben ráadásul előfordulhat, hogy az élelmiszerek éjszaka megfagynak, napközben kiengednek, majd éjjel újra megfagynak, ami nemcsak a minőségét rontja el bizonyos ételeknek, de csúnya ételmérgezések forrása is lehet.

Az európai irányelvek szerint az élelmiszerek tárolása 3 és 8 Celsius-fok között ideális (kivéve a halak esetében), ennél magasabb hőmérsékleten beindul a kórokozók szaporodása, és a nem megfelelően hűtött élelmiszerek elfogyasztása könnyen gyomorrontást, ételmérgezést okozhat. A fagyasztott ételekre ennél is szigorúbb előírások vonatkoznak, azokat mínusz 15 és mínusz 18 fok közötti hőmérsékleten javasolt tárolni - ez a hőmérséklet itthon még a téli hónapokban is ritka, így a fagyasztott élelmiszereket semmiképpen se tároljuk a szabadban!

Szennyeződések és váratlan látogatók

A hűtőszekrény másik nagy előnye a szabaddal szemben, hogy védett környezetet biztosít az ételeknek, azaz a hűtő polcain nem szennyeződhetnek be a már elkészült fogások. Odakint ezt nem lehet garantálni: hiába csomagoljuk be alaposan az ételtároló dobozokat, fazekakat, az éj leple alatt az arra járó állatok (kutyák, macskák, rókák, madarak, rágcsálók) kiszagolhatják a finom falatokat, és megpróbálhatják megszerezni azokat. Még ha nem is sikerül megdézsmálniuk az ételt, a csomagolását felsérthetik annyira, hogy a levegőben, kicsapódó párában található mikroorganizmusok belekerülhessenek a fogásokba, ami ugyancsak veszélyes lehet. A forgalmasabb utak mellett lakóknak számolniuk kell a levegő szállópor-tartalmával is, ami szintén beszennyezheti az élelmiszereket. Ráadásul egy-egy nagyobb széllökés vagy rosszul irányzott ajtó/ablaknyitás miatt az asztalon, földön gondosan elhelyezett tárolók felborulhatnak, és értékes tartalmuk kiborulhat.

Italok hűtésére jó megoldás

Az egyetlen eset, amikor lehet (és érdemes is) élni a kinti hideg adta hűtési lehetőségekkel, a megvásárolt dobozos, palackos ital gyors lehűtése. Ha a délutáni bevásárlás során megvásárolt italt hidegen szeretnénk a vacsora mellé kínálni, a palackot nyugodtan kitehetjük a teraszra vagy erkélyre, csak arra figyeljünk, hogy ne hagyjuk kint egész éjszakára - pár óra elteltével helyezzük át a hűtőszekrénybe. Ha ugyanis túl hidegre süllyed a hőmérséklet éjjel, az italok megfagyhatnak, a csomagolásuk pedig akár szét is durranhat, így a frissítő biztosan kárba megy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.