Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Február 23. 14:23, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Tényleg veszélyesek az amalgámtömések?

Tényleg veszélyesek az amalgámtömések?

Az amalgámtöméseket régóta használják a fogorvosok, de az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a népszerűségük. Valóban tartanunk kell tőle?

Az amalgám tulajdonképpen egy higany alapú ötvözet, melyet évszázadok óta alkalmaznak a fogak tömésére. A higany mellett tartalmazhat ezüstöt, rezet vagy ónt. Az amalgámtömések népszerűsége olcsóságukban, egyszerű alkalmazhatóságukban, strapabírásukban rejlik, ugyanakkor nagyon sok kérdést is felvet az amalgám használata.

Az almagámot sok szakértő meglehetősen kockázatosnak tartja, mert a benne lévő higany lassan mérgezheti a szervezetünket, és olyan súlyos betegségek kialakulásának rizikóját is megnövelheti, mint az Alzheimer-kór vagy a szklerózis multiplex. A higanynak ráadásul a környezetünkre is komoly hatása lehet, és néhány évvel ezelőtt az ENSZ országai nemzetközi megállapodást kötöttek a higany használatának visszaszorításáért - ebbe pedig a fogászati célú használat is beletartozik.

Az amalgám fogtömésekből ugyanis lassan, de folyamatosan higany kerülhet a szervezetünkbe. A higany pedig kifejezetten mérgező hatású lehet, például károsíthatja a veséket vagy az agyat. Több kutatás ugyan bizonyította, hogy a tömésekből a szervezetünkbe kerülő káros anyagok mennyisége nem éri el a kockázatos mértéket (kivéve azoknál, akik allergiásak a higanyra), és nincs egyértelmű összefüggés a súlyos betegségek és a fogtömések között, a hivatalos állásfoglalások szerint sem jelent veszélyt az amalgámtömés az egészségre, sok szakember mégis az amalgámtömések használatának visszaszorítását javasolja.

Egyáltalán nem ajánlatott az amalgámtömések alkalmazása várandós nőknél, illetve hat éven aluli gyermekeknél. Több állam, így Kanada, Németország és Ausztria is azt ajánlja, hogy ne alkalmazzanak amalgámtömést a súlyos vesebetegségben szenvedőknél, illetve a fémallergiásoknál. Norvégiában és Svédországban pedig néhány éve betiltották a legtöbb higanytartalmú terméket, így az amalgám fogtöméseket is.

Ha tehát valakinek amalgám fogtömései vannak, nem kell azonnal a fogorvoshoz rohannia, azok ugyanis - hacsak nem allergiás a fémekre - valószínűleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot, főleg, ha a tömések jó állapotban vannak és alattuk nincs szuvas rész. Az amalgámtömések eltávolítása során ugyanis egészséges fogrészeket is elveszíthetünk, sőt az eltávolítás során akár jóval több veszélyes higany juthat a szervezetünkbe, mint akkor, ha az amalgámtöméseket békén hagytuk volna. Természetesen, ha valaki úgy gondolja, hogy érzékeny az amalgámra, esetleg esztétikai okok miatt döntene a fémszínű tömések eltávolítása mellett, a legjobb, ha egyeztet erről a fogorvosával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.