Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Augusztus 03. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Terhesség alatt is érdemes omega-3-at juttatni a szervezetbe

Terhesség alatt is érdemes omega-3-at juttatni a szervezetbe

A legfrissebb kutatások szerint ha a nők a terhességük alatt is szednek omega-3 zsírsavban gazdag készítményeket, akkor születendő gyermekük kevésbé lesz hajlamos a megfázásra.

Ugyanakkor a kutatók elmondták: a jótékony hatás nem volt drámai mértékű, így az ilyen készítmények szedését egyelőre nem ajánlják majd az orvosok.

A kutatások szerint az 1-3 hónapos csecsemők esetében azoknál a kicsiknél, akik az anyaméhben hozzájutottak az omega-3 zsírsav egyik formájához, a dokozahexaénsavhoz (DHA), ritkábban fordult elő megfázás (38 százalék), mint azoknál, akik nem érintkeztek ezzel az anyaggal (45 százalék) - írja a Pediatrics.

Azt is megfigyelték ugyanakkor, hogy ha az előbbi csoportba tartozó gyerekek mégis megbetegedtek, akkor hamarabb gyógyultak meg, mint azok a társaik, akik magzatként nem jutottak DHA-hoz. A kísérletek alapján a jótékony hatás közvetlenül születés után volt a legerősebb, és az idő múlásával folyamatosan gyengült.

A DHA az orvosok szerint elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, a terhes nőket azonban az utóbbi időben óva intették a tengeri halak fogyasztásától, mivel húsuk egyre inkább megfertőződik higannyal. A várandós anyák számára kifejlesztett vitaminokban ezért algából kivont DHA található, amely teljesen biztonságos.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.