Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. November 14. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Tippek utószezonra

Tippek utószezonra

A nyár végének is megvan a maga szépsége, igaz a reggelek és az esték már hűvösebbek, de napközben még finom melegen süt a napocska.

A nyár végének is megvan a maga szépsége, igaz a reggelek és az esték már hűvösebbek, de napközben még finom melegen süt a napocska. Az ún. utószezonban sokkal elfogadhatóbbak az árak és nagyobb a választék mindenből. Nem utolsó szempont az sem, hogy nincs tömeg, nem kell félnünk a kánikulától. Meglehet, hogy nehéz kivárni a pihenésünk eljöttét, és végigdolgozni az egész nyarat, de cserébe akkor csomagolhatunk össze, amikor mások már szinte el is felejtették, hol voltak vakációzni.
Az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet, hogyan válasszuk meg nyaralóhelyünket, ha az utószezont választjuk.

Egyiptom, Tunézia
Ez a két legnépszerűbb afrikai ország a főszezonban is. Az utószezont tekintve is kitűnő választás, itt ugyanis október közepéig tombol a nyár, de sokkal elviselhetőbb formában, mint a főszezonban. Nemcsak a levegő hőmérséklete kellemes (29 Celsius fok), hanem a 24 fokos tengerben is garantáltan lehet fürdeni. Éppen ezért a szeptember itt még nem teljesen utószezon, de az árak már sokkal barátiabbak, mint a nyár közepén. Ha valaki inkább kirándulni, várost nézni szeretne ezekben az országokban, akkor érdemes akár október közepéig-végéig is várni. Októberben az idő még mindig enyhe, de az egész napi fürdés a tengerben már nem feltétlenül lehetséges. A legtöbb szállodában viszont van belső medence, számtalan wellness-program, kiránduláshoz pedig ez a legjobb idő.

Európa repülővel vagy autóval
Ha Európában akarunk maradni, szintén kecsegtető ajánlatokkal találkozhatunk.
Görögország
Szeptemberre a nyári hőség épp annyira enyhül, hogy egész nap élvezni tudjuk a meleget, és a tenger is alkalmas még a fürdésre. Az utazási irodáknak ilyenkor már nagyon kedvező áraik vannak a szigetekre, de mi is szervezhetünk magunknak utat Görögországba. Járjuk be az olajfáktól és ciprusoktól zöldellő Korfut, pihenjünk Zakynthos kristálytiszta vizű, hihetetlenül fehér homokos strandjain, fedezzük fel Rodosz teljes épségben megmaradt középkori városát, vagy a minószi civilizáció nyomait Krétán.
Egzotikus szigetek
Vakációzzunk a festői falvakkal, buja növényzettel, és hófehér homokú öblökkel teli Mallorcán, a gazdag történelméről és kultúrájáról híres Szicílián vagy a mór építészet fellegvárában, az andalúziai Malagán.
Szomszédos országok
Mivel autóval is gyorsan elérhetők ezek a helyek, sokkal rugalmasabbak lehetünk, nem kell jóval az indulás előtt mindent lefixálnunk. Horvátországba, Szlovéniéba néhány óra alatt odaérünk, akár egy hosszúhétvégére, vagy néhány napos kirándulásra is indulhatunk, ha szép időt jósolnak az előrejelzésben. Ha nagyon fontos szempont a tengerben való fürdőzés, akkor érdemes Horvátország délebbi részéig, Dubrovnikig is elmenni. Az északi területekhez képest ide már kevesebb magyar turista jut el, pedig gyönyörű strandokat találunk végig a tengerparton. Az óvárost körülvevő falakon is végigsétálhatunk, a csodálatos kilátásunk lesz mind a tengeren lévő szigetekre, mind a kis utcákra, terekre. A városka pedig hihetetlenül elbűvölő. A szlovén és horvát szálláskínálat olyan bőséges, hogy az utószezonban akár szállásfoglalás nélkül is elindulhatunk - jó hír a spontán utazóknak. Ha nagyobb családdal vagy társasággal megyünk, akkor viszont érdemes foglalni.

Városlátogatások
A szeptemberi-októberi utószezon a legjobb időszak a városlátogatásokra: jóval kisebb a tömeg, mint a nyári hónapokban, és nem kell egész nap az árnyat adó parkokat lesni. Sok helyen ilyenkor indulnak az őszi fesztiválok érdekes színházi előadásokkal és koncertekkel. Fapados repülőjárattal könnyen elérhető Párizs, Barcelona, London.

Belföldi utazások
Ha pedig még Magyarországról sem szeretnénk kitenni a lábunkat, akkor érdemes a szálláshelyek saját oldalának őszi akciós csomagjait figyelni vagy kisebb szálláshelyeken megpróbálhatunk akár alkudni is. Ilyenkor egy rövidebb második nyaralást is beiktathatunk egészen jó áron. Ráadásul a két első őszi hónapban rengeteg bor- és egyéb fesztivál, rendezvény van országszerte, amit összeköthetünk egy kis kiruccanással a környékre. Látogassunk el a kaposvári Mézfesztiválra és utána pihenjünk Fonyódon az őszi Balaton nyugalmában gyönyörködve. Kóstoljuk meg a híres félegyházi libamájat a Kiskunfélegyházi libafesztiválon, utána pihenjünk a „hírös” városban, Kecskeméten. (Ezek a helyek tényleg egy lépésre vannak tőlünk. Épp csak a lakásunkból kell kilépnünk.)
Ki ne hagyjuk a több éves múltra visszatekintő Tokaji Borfesztivált október elején és a Bodrogközének kimeríthetetlen természeti csodáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.