Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2022. November 28. 16:48, hétfő | Helyi

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Rockenbauer Pálra emlékeztek a Kiskun Természetbarát SE tagjai.

A neves természetjáró, világutazó, és televíziós szerkesztő 35 éve hunyt el – ezen évforduló alkalmából elevenítették fel emlékét. A megemlékezés november 25-én este a Platán Utcai Általános Iskola pihenőparkjában felállított emlékműnél kezdődött. Fekete Márta, a Kiskun Természetbarát SE túraszakosztályának elnöke nyitotta meg az eseményt ünnepi szavaival, köszöntötte a megjelent túratársak mellett az intézmény volt és jelenlegi igaztóját, helyettesét és az érdeklődő diákokat. Meizl Ferenc, nyugalmazott iskolaigazgató beszédében az intézmény pihenőparkjában elhelyezett emléktábla történetét ismertette. A rendezvény zárásaként a természetjárók képviselői koszorút helyeztek el az emléktáblánál, majd fellobbantak a gyertyalángok, amelyeket a résztvevők gyújtottak. Az eseményen felcsendült Rockenbauer Pál egyik kedvenc dala: a Megkötöm lovamat … című népdal a megjelentek előadásában.

Másnap, november 26-án, szombaton egy busznyi természetjáró kelt útra, hogy Rockenbauer zengővárkonyi nyughelyét felkeresse, és lerója kegyeletét. A Baranya megyei település szelídgesztenyésének mélyén egy vörös márvány kőtömb alatt nyugosznak a televíziós szerkesztő hamvai. A megemlékezésre az ország számos pontjáról érkeztek turisták, akik felváltva méltatták Rockenbauer érdemeit. Olyan legendás személyiségek is megjelentek a mecseki emlékhelyen, mint Szabados Tamás, egykori operatőr; Dr. Juhász Árpád geológus; Sáfrány József világosító, aki először járta végig a túra útvonalát Palival, Faludi Sándor hangmérnök, Petres Pál a csapat tagja, vagy a félegyházi születésű Gyenes Károly, televíziós szerkesztő. Ők mindahányan személyesen is ismerték, és barátjuknak tudhatták Rockenbauer Pált, aki a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője volt. A kedélyes beszélgetések, visszaemlékezések és felidézett történetek emberközelibbé varázsolták az egykori tévés alakját. A félegyházi csoport nevében Kovács Ferenc osztotta meg személyes emlékeit: hiszen Rockenbauer PáL számos alkalommal vezetett túrát egyesületünknél, valamint vendégül is látta saját otthonában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.