Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. November 28. 16:48, hétfő | Helyi

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Rockenbauer Pálra emlékeztek a Kiskun Természetbarát SE tagjai.

A neves természetjáró, világutazó, és televíziós szerkesztő 35 éve hunyt el – ezen évforduló alkalmából elevenítették fel emlékét. A megemlékezés november 25-én este a Platán Utcai Általános Iskola pihenőparkjában felállított emlékműnél kezdődött. Fekete Márta, a Kiskun Természetbarát SE túraszakosztályának elnöke nyitotta meg az eseményt ünnepi szavaival, köszöntötte a megjelent túratársak mellett az intézmény volt és jelenlegi igaztóját, helyettesét és az érdeklődő diákokat. Meizl Ferenc, nyugalmazott iskolaigazgató beszédében az intézmény pihenőparkjában elhelyezett emléktábla történetét ismertette. A rendezvény zárásaként a természetjárók képviselői koszorút helyeztek el az emléktáblánál, majd fellobbantak a gyertyalángok, amelyeket a résztvevők gyújtottak. Az eseményen felcsendült Rockenbauer Pál egyik kedvenc dala: a Megkötöm lovamat … című népdal a megjelentek előadásában.

Másnap, november 26-án, szombaton egy busznyi természetjáró kelt útra, hogy Rockenbauer zengővárkonyi nyughelyét felkeresse, és lerója kegyeletét. A Baranya megyei település szelídgesztenyésének mélyén egy vörös márvány kőtömb alatt nyugosznak a televíziós szerkesztő hamvai. A megemlékezésre az ország számos pontjáról érkeztek turisták, akik felváltva méltatták Rockenbauer érdemeit. Olyan legendás személyiségek is megjelentek a mecseki emlékhelyen, mint Szabados Tamás, egykori operatőr; Dr. Juhász Árpád geológus; Sáfrány József világosító, aki először járta végig a túra útvonalát Palival, Faludi Sándor hangmérnök, Petres Pál a csapat tagja, vagy a félegyházi születésű Gyenes Károly, televíziós szerkesztő. Ők mindahányan személyesen is ismerték, és barátjuknak tudhatták Rockenbauer Pált, aki a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője volt. A kedélyes beszélgetések, visszaemlékezések és felidézett történetek emberközelibbé varázsolták az egykori tévés alakját. A félegyházi csoport nevében Kovács Ferenc osztotta meg személyes emlékeit: hiszen Rockenbauer PáL számos alkalommal vezetett túrát egyesületünknél, valamint vendégül is látta saját otthonában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:28, péntek | Helyi

Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

2023. Február 03. 11:55, péntek | Helyi

Megnyílt Sáros Miklós kiállítása

2023. Február 02. 17:00, csütörtök | Helyi

Hetven busócsoport, több mint kétezer maskarás búcsúztatja a telet a mohácsi busójáráson

A tervek szerint rekordszámú, 2200 maskarás és 70 busócsoport vesz részt a hagyományos mohácsi téltemető, tavaszköszöntő népszokáson.

2023. Február 02. 16:39, csütörtök | Helyi

Jelentős infrastruktúrafejlesztéssel lép előre egy dél-alföldi térség

Egészségesebb környezetet teremtenek egy Bács-Kiskun vármegye délkeleti részében található város és környezete lakóinak, a projektben az Euroaszfalt és a Betonútépítő is dolgozik.