Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 28. 16:48, hétfő | Helyi

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Rockenbauer Pálra emlékeztek a Kiskun Természetbarát SE tagjai.

A neves természetjáró, világutazó, és televíziós szerkesztő 35 éve hunyt el – ezen évforduló alkalmából elevenítették fel emlékét. A megemlékezés november 25-én este a Platán Utcai Általános Iskola pihenőparkjában felállított emlékműnél kezdődött. Fekete Márta, a Kiskun Természetbarát SE túraszakosztályának elnöke nyitotta meg az eseményt ünnepi szavaival, köszöntötte a megjelent túratársak mellett az intézmény volt és jelenlegi igaztóját, helyettesét és az érdeklődő diákokat. Meizl Ferenc, nyugalmazott iskolaigazgató beszédében az intézmény pihenőparkjában elhelyezett emléktábla történetét ismertette. A rendezvény zárásaként a természetjárók képviselői koszorút helyeztek el az emléktáblánál, majd fellobbantak a gyertyalángok, amelyeket a résztvevők gyújtottak. Az eseményen felcsendült Rockenbauer Pál egyik kedvenc dala: a Megkötöm lovamat … című népdal a megjelentek előadásában.

Másnap, november 26-án, szombaton egy busznyi természetjáró kelt útra, hogy Rockenbauer zengővárkonyi nyughelyét felkeresse, és lerója kegyeletét. A Baranya megyei település szelídgesztenyésének mélyén egy vörös márvány kőtömb alatt nyugosznak a televíziós szerkesztő hamvai. A megemlékezésre az ország számos pontjáról érkeztek turisták, akik felváltva méltatták Rockenbauer érdemeit. Olyan legendás személyiségek is megjelentek a mecseki emlékhelyen, mint Szabados Tamás, egykori operatőr; Dr. Juhász Árpád geológus; Sáfrány József világosító, aki először járta végig a túra útvonalát Palival, Faludi Sándor hangmérnök, Petres Pál a csapat tagja, vagy a félegyházi születésű Gyenes Károly, televíziós szerkesztő. Ők mindahányan személyesen is ismerték, és barátjuknak tudhatták Rockenbauer Pált, aki a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője volt. A kedélyes beszélgetések, visszaemlékezések és felidézett történetek emberközelibbé varázsolták az egykori tévés alakját. A félegyházi csoport nevében Kovács Ferenc osztotta meg személyes emlékeit: hiszen Rockenbauer PáL számos alkalommal vezetett túrát egyesületünknél, valamint vendégül is látta saját otthonában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.