Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Május 26. 07:47, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Több mint 90 ezer rendőr, katona, biztonsági őr és kommandós biztosítja az Eb-meccseket

Több mint 90 ezer rendőr, katona, biztonsági őr és kommandós biztosítja az Eb-meccseket

A terrorveszély miatt több mint 90 ezer embert: 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a francia hatóságok a labdarúgó Európa-bajnokság biztosítására

- jelentette be szerdán Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A tájékoztatás szerint a jelentős számú mozgósításra kettős fenyegetettség miatt van szükség: a terrorveszély mellett a futballhuligánok erőszakos rendbontásainak esetleges veszélye miatt is.

"Rendkívüli rendezvényről van szó, amelyre rendkívüli körülmények között kerül sor, ennek következtében a biztonsági intézkedéseknek is rendkívülieknek kell lenniük" - mondta a tárcavezető párizsi sajtótájékoztatóján.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek egyik helyszíne a Stade de France nemzeti stadion volt, amelynek közelében, a Franciaország-Németország felkészülési labdarúgó-mérkőzés alatt robbantotta fel magát három öngyilkos merénylő. Emiatt is erősítette meg a francia kormány az eredetileg tervezett biztonsági intézkedéseket a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokság idejére.

A 24 nemzeti válogatott 51 mérkőzésére tíz francia nagyvárosban mintegy 2,5 millió nézőt várnak, akik közül 1,5 millióan külföldiek.

"Ami az állami szerepvállalást illeti, a belügyminisztérium több mint 77 ezer alkalmazottja, 42 ezer rendőr, 30 ezer csendőr, 5200 polgári védelmis, közülük 2500 tűzoltó és 300 tűzszerész lesz jelen" - hangsúlyozta a belügyminiszter.

A RIAD és a GIGN (azaz a rendőrség és a csendőrség elitalakulatai) mindegyik stadionban ott lesznek, hasonlóan a zárt és védett szurkolói zónákhoz, amelyekben a városközpontokban óriáskivetítőkön lehet majd követni a mérkőzéseket. A kommandósok látják el a nemzeti válogatottak védelmét is - mondta Jacques Lambert, a szervezőbizottság elnöke.

Mindezen felül a terrorkészültség részeként mintegy 10 ezer katona teljesít szolgálatot a repülőtereken és a pályaudvarokon, valamint több mint 13 ezer, magáncégek alkalmazásában álló biztonsági őr is jelen lesz a stadionokban és a szurkolói zónákban, ahova 7-8 millió szurkolót várnak a mérkőzések idejére a hatóságok.

Bernard Cazeneuve ismételten a szurkolói zónák megtartása mellett foglalt állást.

"A szurkolói zónák biztosított helyszínek. Kötelezővé tettem a biztonsági motozást a belépésnél, fémdetektorok használatát és a csomagok bevitelének megtiltását. Ha nem lennének szurkolói zónák, a szurkolók teljesen véletlenszerűen csoportosulnának, és ez megsokszorozná a (terror)kockázatot" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Azt is elmondta, hogy a terrorveszélyt elemző bizottság, amelynek a kémelhárítás és belső hírszerzés képviselői a tagjai, napi 24 órában fogja értékelni a helyzetet. Az a cél, hogy minden mérkőzés előtt felmérjék a különböző kockázatokat és fenyegetettséget a meccsek helyszínein, és minden egyéb helyszínen, amely érintett lehet.

A L,Équipe című francia sportlap kérdésére a belügyminiszter nem zárta ki, hogy ha szükséges, zárt ajtók mögött játszanak le egy mérkőzés, elhalasztják vagy egyszerűen törlik. "Minden lehetőséget mérlegelünk. Semmilyen intézkedés nem kizárt" - mondta a belügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése