Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 18. 14:45, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tovább csökkent a halálbüntetést támogatók aránya

Tovább csökkent a halálbüntetést támogatók aránya

A Gallup felmérése szerint 39 éves mélypontra csökkent a halálbüntetést támogatók aránya az Egyesült Államokban. Az ország lakosai körében jelenleg 61 százalék ért egyet egyes bűnelkövetők kivégzésével.

A Gallup 1936 óta méri fel rendszeresen az amerikaiak attitűdjét a halálbüntetéssel kapcsolatban. Akkor a lakosság 59 százaléka támogatta, 38 százaléka ellenezte a bűnözőkkel szemben alkalmazott szankciót. Az elmúlt hetvenöt évben a lakossági attitűd jelentősen ingadozó képet mutatott. A harmincas évektől az ötvenes évekig emelkedett az egyetértők aránya, majd az 1954-ben mért 68 százalékról 1966-ra 47 százalékra esett vissza. Az ezt követő évtizedekben a kutatók ismét emelkedést tapasztaltak, amikor is a kilencvenes évek közepén elérte a 80 százalékot a támogatók aránya. Átmeneti csökkenést követően a 2000-es évek elején előbb nőni, majd ismét csökkenni kezdett az egyetértési mutató. A friss vizsgálat szerint 61 százalék ért egyet és 35 százalék ellenzi, ha meghatározott bűnök esetén a bíróság az elkövető kivégzéséről dönt. Ezzel a támogatók aránya 3 százalékkal kevesebb, az ellenzőké 5 százalékkal magasabb, mint három évvel ezelőtt volt.

A Gallup közleménye szerint a friss vizsgálatot azt követően végezték, hogy Georgia államban kivégeztek egy elítéltet, amely ítélet végrehajtása a tiltakozások okán komoly sajtófigyelmet kapott. Bár a kutatók feltételezik, hogy a hír befolyással lehet az attitűdváltozásra, kiemelik, hogy az elmúlt években is voltak hasonló esetek, de akkor az adatok megváltozása nem tükrözte az ítélet végrehajtás körüli közfelháborodást.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek 25 százaléka szerint túl gyakran, 40 százaléka szerint nem elég gyakran, 27 százaléka szerint épp a megfelelő esetszámban alkalmazzák a bűnelkövetőkkel szemben a büntetés ezen formáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során