Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Október 06. 09:37, vasárnap | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Túratippek 2. - Aggtelek

Túratippek 2. - Aggtelek

Aggteleken 2013. október 01-től a naponta induló barlangtúrák 20%-os kedvezménnyel látogathatók!

A kedvezmény a standard felnőtt, kedvezményes és családi jegyből vehető igénybe. Az osztálykirándulás csoportjegyre, a kombinált jegyek pótjegyeire valamint a 200 Ft-os kísérőjegyre nem vonatkozik! Az egyes barlangoknál bővebben tájékozódhat, ahol a feltüntetett árak már a kedvezménnyel csökkentett összeget mutatják!

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk nemzeti parkjai közül az egyetlen, amelyet elsősorban a felszíni és felszín alatti világ védelmének érdekében hoztak létre 1985-ben. A közel 20 000 hektáros területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - felkerültek az Unesco Világörökség listájára.
A földtani értelemben egy egységet képező, ám az államhatárral kettéválasztott területen jelenleg számos különböző keletkezésű és változatos formakincsű barlang található. Területén egyaránt megtalálhatóak függőleges barlangok, zsombolyok, pl. a Vecsembükki-zsomboly, mely a karszt legmélyebb barlangja, víznyelőbarlangok, mint a Meteor-barlang, amelyet előre bejelentkezéssel a kalandot kedvelők meglátogathatnak. Forrásbarlangok, mint a Vass Imre- és a Kossuth-barlangok, aktív patakosak, mint a Béke-barlang és időszakosan aktívak. Kristálybarlangok, melyek legjelentősebb képviselője a szakvezetővel látogatható Rákóczi-barlang.
Szintén látogatható a karsztvidék legjelentősebb képviselője, a Baradla-barlang, amelyben az Igazgatóság szervezésében az 1 órás könnyű sétatúrától, a 6-7 órás kalandtúráig kedvükre választhatnak az érdeklődők. Emellett méretei, akusztikája, kiépítettsége lehetővé teszi 1 000 -1 200 főt befogadó koncertek megrendezését.

Vezetett felszíni túrák az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén

Ökotúrák
Egész éven átívelő felszíni túrasorozat. Rendszerint jeles napokhoz vagy bizonyos növény virágzásához, állatok (békák, madarak, lepkék) jellemző előfordulásához és aktivitási idejéhez kapcsolódik, illetve a térség egy-egy kultúrtörténeti látnivalóját mutatja be. A túrákat az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai vezetik.
Előzetes bejelentkezést nem igényelnek.

Esztramosi túra
A Rákóczi-barlangban tett túrához kapcsolódóan az Esztramos-hegyi egykori bányaterület vezető kíséretében, saját felelősségre megtekinthető.
Bódvarákó település mellett látogatható az Esztramos-hegy valamikori bánya területe, amely korábban a látogatóforgalom elől elzárt terület volt. A környék egyik legszebb tájképe tárul azok elé, akik a Bódva-völgye felé mintegy 300 méterrel elemelkedő hegyre felkapaszkodnak.
A valamikori bányaterület csak kísérettel, kísérőjegy megváltásával látogatható, amelyet a helyszínen lehet megváltani (400 Ft/fő).

A Rákóczi-barlang látogatói számára díjmentes!
Jegyváltás, bejelentkezés és információ:
Esztramosi jegypénztár

Tel.: 06-48/350-011
E-mail: aggtelek@tourinform.hu

Keleméri túra
A túra kb. 4 órát vesz igénybe. Ez alatt a résztvevők a fokozottan védett Mohos-tavak zoológiai, botanikai és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg. A csoportokat szakavatott vezető kíséri.
A túra kiegészíthető a Tompa Mihály Emlékmúzeum és a műemlék református templom megtekintésével. A fenti programok mellett előzetes egyeztetés alapján a Mohos Házban természetvédelmi előadás és szabadtéri biológia óra is igényelhető.
Túraindulás: Mohos-Ház – Kelemér, Tompa Mihály u. 129.

Kedvezmények
Diákokat, nyugdíjasokat, természetjáró és pedagógus igazolvánnyal rendelkezőket 50%-os kedvezmény illet meg. 6 éven aluli gyermekek, mozgáskorlátozottak, fogyatékosok, szervezett csoportok hivatalos kísérői, valamint diákcsoportok esetén 15 diák után egy kísérő a túrákon díjmentesen vehet részt.

Aggteleki faluséta
Az érdeklődők a séta során megismerkedhetnek a karszt élővilágával, gyönyörködhetnek a jellegzetes karsztképződményekben, valamint a helyi gazdálkodást jellemző ún. nadrágszíj parcellákban. Történelmi épületeket tekinthetnek meg, ellátogathatnak a barlanghoz kapcsolódó neves személyiségek emlékhelyeihez.
Túravezetővel kb. 3 óra alatt járható végig. Igény esetén rövidebb útvonal is bejárható, ekkor a túra a Tószínpadnál kezdődik.
Egész évben, előzetes jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.
A túrán részt vevők maximális létszáma 30 fő.
Túraindulás: Aggteleki barlangpénztár
Előzetes bejelentkezéssel:
Szűcs Istvánné
Tel.: 06-30/435-4788

Vezetett felszíni túrák Jósvafőn és környékén:
Jósvafői faluséta
A vezetett nappali, vagy éjszakai faluséta során Jósvafő és környéke természeti környezetét és kultúrtörténeti értékeit ismerhetik meg a látogatók. A kb. 2.500 m hosszú és 100 m szintkülönbségű felszíni túra helyi vezetővel kb. 3 óra alatt járható be. A faluséta – előzetes egyeztetés után – a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő fogadótérről indul.

Ófalui séta
A vezetett nappali, vagy éjszakai körtúra során Jósvafő ófalu természeti környezetét és kultúrtörténeti értékeit ismerhetik meg a látogatók. A kb. 1.500 m hosszú és 100 m szintkülönbségű felszíni túra helyi vezetővel kb. 2 óra alatt járható be.
A túra – előzetes egyeztetés után – az Ófalui-főtéren található Kisház kertjében épült Nyitott színből indul.

Szőlőhegyi túra pinceház látogatással:
A vezetett felszíni körtúra során a karszt főbb élőhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal, a kultúrtörténeti értékekkel, valamint a helyi gasztronómiával ismerkedhetnek a résztvevők. A településtől 2,5 km-re található Szőlőhegyen pinceház látogatás szerepel a programban. A kb. 4.500 m hosszú és 150 m szintkülönbségű felszíni túra helyi vezetővel kb. 4 óra alatt járható be. A túra – előzetes egyeztetés után – az Ófalui-főtéren található Kisház kertjében épült Nyitott Színből indul.
A túrákon résztvevők optimális létszáma 5-30 fő. Kiegészítő programként a Nyitott Színben alkalmi falusi vendégasztal szolgáltatás, oktatási, néprajzi és művészeti programok vehetőek igénybe.
A felszíni túrákkal kapcsolatos további részletes információ, ill. a programokra történő előzetes jelentkezés:
Berecz Béla
Tel.: 06-30/3311-722
E-mail: berecz_bela@freemail.hu
Web: www.anp.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV