Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. November 24. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Turisztikai Központot adtak át Petőfiszálláson

Turisztikai Központot adtak át Petőfiszálláson

2021. november 22-én átadásra került Petőfiszállás legöregebb tanyasi iskolájában kialakított Turisztikai Központ és az ezzel egybekötött állandó kiállítás.

A frekventált helyen elhelyezkedő épület mostantól fogadja az ideérkező látogatókat. A kutatások szerint az épületben az 1800-as évek végén már folyt tanítás. Az iskolai rendszer központosítása következtében az iskola magántulajdonba került, és az évek folyamán számos gazdája volt. Végül 2019-ben a petőfiszállási önkormányzatnak lehetősége adódott az ingatlan megvásárlására, és elkezdődhetett az iskola újjászületése.

Az egykori iskola felújításánál fő szempont volt az egyházi elemek elhelyezése, amit a Pálosszentkúti Plébánia szakmai útmutatása segített. Ennek fényében került kialakításra egy kis kápolna, amelyben a Mária Múzeum által felajánlott kegytárgyak láthatók. Ezen felül megtekinthető az épületben egy folyamatosan bővülő, helyi értékeket bemutató állandó kiállítás is, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a település helytörténeti értékeire és turisztikai látnivalóira.

Az ünnepélyes átadó késő délután vette kezdetét, melyen mind a meghívott személyek, mind a település lakói közül sokan részt vettek. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Fónagy János miniszterhelyettes, Bartos Mónika miniszteri biztos, Puskás Antal Pálos tartományfőnök, Sipos Krisztina Carmen járási hivatalvezető asszony, Csúcs Áron, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás ügyvezetője, Nemzeti Művelődési Intézet vezetője és munkatársai, Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, Mondi Miklós – MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti igazgató.

Ünnepi beszédet mondott Szász János polgármester, aki kiemelte a tanyasi iskolák megmentésének fontosságát, hiszen ezzel a fejlesztéssel nemcsak az épület került felújításra és ezzel megmentésre, hanem fontos értéket képvisel a helyi látnivalók megismertetése céljából. A fejlesztést a Petőfiszállás Községi Önkormányzat a Magyar Pálos Renddel és a Kalocsa-Kecskeméti Érsekséggel közösen valósította meg. A harangot - mely szintén elhelyezésre került az épület udvarán - a Bugaci Gazdakör adományozta a településnek.

Ezt követően Bartos Mónika beszédében kiemelte a tanyasi életforma szépségeit és nehézségeit, de mindenképpen fontos feladatnak érzi a tanyák megmentését, hiszen egy ilyen épületben a múlt, a jelen és a jövő találkozik.

Puskás Antal tartományfőnök is megosztotta gondolatait a jelenlevőkkel, majd felszentelte a megújult épületet. Ezután a látogatók körbejárhatták a kiállítási termeket és a kiállított gyűjteményt.

A Szegedi Úti Iskola hétközben 08:00 és 16:00 óra között szabadon látogatható, minden érdeklődőt szeretettel várnak a falu kapujában található tanyasi épületbe.

(Forrás: petofiszallas.hu / cikk: Nagy Tímea / képek: Nagy Tímea, Berecz Judit)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.