Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Március 10. 12:37, hétfő | Belföld
Forrás: Fábián Adrienn

Új táblák tiltják a dohányzást

Új táblák tiltják a dohányzást

Március 1. volt az utolsó határidő, amíg az új, a dohányzás tiltásával kapcsolatos figyelmeztető táblákat kellett helyezniük a közintézményeknek.

Március 1. volt az utolsó határidő, amíg az új, a dohányzás tiltásával kapcsolatos figyelmeztető táblákat kellett helyezniük a közintézményeknek.
A dohányzást tiltó, illetve dohányzásra kijelölt helyet jelölő feliratok cseréjének célja, hogy egységes és többnyelvű tájékoztató táblák kerüljenek ki a közintézmények falára.
A nemdohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt az új táblákat a járási, kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) értelmében a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, valamint közterületeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával - tűzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal - szembetűnő módon meg kell jelölni.
A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás létezett. A március 1-től mindenhol egységessé és ezzel egyértelművé válnak a jelzések.
Ennek részeként mostantól a feliratokat legalább A4 méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyságot is meghatározza a vonatkozó kormányrendelet. Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felhívásoknak.
Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06-40/200-493-as, úgynevezett kék számot, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt az Nvt. előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal