Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Szeptember 18. 15:14, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Új vágóüzemmel gazdagodott az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozója

Új vágóüzemmel gazdagodott az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozója

A mintegy 1,4 milliárd forint összegű fejlesztést a Pénzügyminisztérium a nagyvállalati beruházási támogatási programban 559 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

- A gazdaság érdekében most az a legfontosabb, hogy a működőképesség fenntartása mellett a legtöbb ágazatban megtörténhessen az újraindulás. Örülök neki, hogy ez a cég, mely félegyházi hagyományokra épít és több mint 70 éve kezdte meg tevékenységét, 36 éve exportálja áruját a világ számos országba, még mindig optimizmussal, derűlátással fordul a világ eseményei felé. Mi ehhez a „Nagyvállalati Beruházási Támogatást” tudjuk hozzátenni, amelyet a Magyar Kormány 2015-ben azért indított el, mert azt tapasztalta, hogy hazánkban egyre több olyan cég van, melyek kiszorulnak az uniós támogatásokból. Főleg kis- és középvállalkozásoknak adnak segítséget, azonban az egyre nagyobbá váló cégeknek – melyek egy-egy zászlóshajóját jelentik a magyar gazdaságnak - is támogatást kell nyújtanunk, hogy tovább tudjanak növekedni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az új vágóüzem átadásán ma (szeptember 18-án).

A pénzügyminiszter kihangsúlyozta: a magyar kormány olyan programon dolgozik, amelynek segítségével a vállalkozások működőképesek maradhatnak, munkahelyeiket megtarthatják és az elvesztett kapacitásaikat újra tudják építeni.

A pénzügyminisztert követően Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Bács-Kiskun megye 4. számú választókerület országgyűlési képviselője méltatta az új létesítményt:
- Az elmúlt esztendőben a miniszter úr irányításával készült egy olyan gazdaságpolitikai stratégiai program, amely meghatározza mindennapjainkat. Ennek címe: a versenyképesebb Magyarországért. Jó érzés most itt állni és látni, hogy az állami támogatás olyan céghez került, mely kiválóan tudta azt hasznosítani. Itt élet közelből láthatjuk meg munkáját annak a cégnek, mely nemcsak a szakmának a zászlóshajója, hanem meghatározza Kiskunfélegyháza környezetének életét. Amellett, hogy az egyik legtöbb munkavállalót foglalkoztatja és tizenhét boltot üzemeltet, még részt vesz a térség kulturális életében is.

Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:

A beruházás fő célja a vágási kapacitás bővítése volt. Így az üzem alkalmassá vált 1600 db élőállat levágására 1 óra alatt és megteremtette a vállalat szempontjából nagyon fontos liba és kacsa testek melegbontásának lehetőségét. A meglévő üzemekhez könnyűszerkezetes üzemrészt kapcsoltak 2050 m2 nagyságú területtel és átadtak egy korszerű, modern technológiával felszerelt függesztő-vágó-zsigerelő pályát is. A fejlesztés eredményeként az üzemi hasznos alapterület összességében bruttó 9205 m2-rel növekedett. Ez majd egy hektárnyi terület. A beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint volt, melyhez 559 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a pénzügyminisztériumtól. A beruházás részeként egy 215 kW-os teljesítményű napelemes kiserőművet is kiépítettek. A megújuló energiatermelés kivitelezéséhez pedig 54 millió Ft vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak.

Az Integrál Zrt. víziszárnyas üzeme elsősorban export piacokra termel. Ez önmagában is meghatározza, hogy a technológiai fejlesztésben nem maradhat el. Munkatársainak ezzel az új üzemrésszel jó munkakörülményeket tud biztosítani, hiszen a függesztés, a kopasztás fázisa az egyik legkényesebb munka ütem. A fejlesztéssel az állatvédelem területén is előreléptek, mert a beruházás eredményeként klimatizált helyen tudják fogadni az üzembe érkező víziszárnyasokat. Az Integrál Zrt. víziszárnyas és ezen belül is a hízott kacsa és a hízott liba feldolgozásban vezető szerepet játszik hazánkban, de mondhatjuk úgy is, hogy globális szinten. A védjegyükkel forgalomba kerülő hízott liba- és kacsamáj, a darabolt termékek és egyéb melléktermékek jelentős elismerésnek örvendenek az export piacokon: Japánban, Kanadában, Dél-Koreában, Hongkongban, Nyugat-Európában és természetesen belföldi piacokon is. Az előző években elkészült a kész és félkész termékgyártó üzemük. Itt is fokozzák a termelést és értékesítést mind a belföldi, mind pedig a külföldi piacokon egyaránt. Bátran kijelenthetik, hogy vevőik szeretik és keresik termékeinket, mert az Integrál védjegy jó minőségű, ellenőrzött körülmények között gyártott magyar élelmiszeripari terméket jelent. Ebben az évben a humán, a madárinfluenza járványok miatt csak minimális mennyiségben tudtak partnereiknek szállítani, nem volt vágó alapanyag, de a piac is viszonylag csekélyebb mértékben igényelte az általuk gyártott termékeket. A turizmus, a gasztronómia, a szállodák belföldön és külföldön is nehéz helyzetbe kerültek, így az Integrál Zrt. is. Munkatársaikat azonban a járványok miatt nem bocsátották el, csökkentett munkaidőben, átcsoportosításokkal és az állami támogatás igénybe vételével megoldották a foglalkoztatásukat.

Bíznak abban, hogy az őszi szezonban mind a belföldi, mind az export piacokon megindul a növekedés.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.