Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Január 02. 11:46, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Újévi fogyókúra: ne fogyjon el az ereje!

Újévi fogyókúra: ne fogyjon el az ereje!

A túlsúly csökkentésével sok betegség kockázata mérsékelhető, ám a szélsőséges diéták hiányállapotot is okozhatnak – figyelmeztet az újévi fogyókúrás fogadalmak kapcsán az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság.

A leggyakoribb újévi fogadalmak között szerepel a fogyás, ám ha valaki éveken-évtizedeken át felhalmozódott súlytöbbletet szeretne néhány hét alatt ledolgozni, borítékolható a csalódás. Takáts Alajos gasztroenterológus, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke óva int a drasztikus diétáktól. Amint fogalmaz, kevesebbet enni olyan lemondás, ami önfegyelmet kíván, de csak az a diéta lehet sikeres, amely során jól érzi magát az ember, amelyet nem gyötrelemként él meg nap mint nap, hanem szerves részévé tud válni a mindennapoknak.

A diéta megelőzhet betegségeket: a kisebb súlyterhelés jót tesz a szívnek, az ízületeknek. A testzsír arányának csökkenése kedvezően hat az anyagcserére, a hormonrendszerre, csökkenti a szervezetben előforduló krónikus gyulladásokat, a daganatos betegségek kockázatát is mérsékli. A diéta megoldást hozhat emésztési panaszokra is: az ételintolerancia által kiváltott, akár évek óta fennálló tünetek is gyógyszer nélkül elmúlhatnak, csupán a megfelelő alapanyagok kiiktatásával – érvel Takáts Alajos. A főorvos ugyanakkor leszögezi: a diéta nem egyenlő a koplalással!

Reális célokat és fogyási ütemet kell kitűzni, az önként vállalt éhezés hosszú távon nem fenntartható: hiányállapot, legyengülés, betegség kialakulása is lehet a következménye. Diétát nem szabad reklámok, újságcikkek alapján választani, kiváltképpen, ha valakinek vannak társbetegségei. A fogyókúrás csodatabletták is hordozhatnak kockázatokat, különösen, ha valaki mellette rendszeres gyógyszerszedő. Optimális az lenne, ha a jelentős fogyást tervezők egy dietetikussal folytatott személyes konzultáción tudnák meghatározni a céljaikat, egyúttal megtervezni az oda vezető utat is. A dietetikusok nagyon sokat tudnak segíteni abban is, hogy mivel pótolhatók úgy egyes alapanyagok és ételek, hogy az étkezés a diéta alatt is élmény maradhasson. Egy szakember külső támogatása segíthet a mélypontokon is átlendülni, hosszú távon kitartani az elhatározás mellett – fogalmaz az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok