Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Június 15. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Újra fontos szerepet tölt be a volt SZTK épülete

Újra fontos szerepet tölt be a volt SZTK épülete

Noha a működést már június 3-án megkezdte a Korond utcai Egészségközpont, az ünnepélyes átadásra június 14-én pénteken került sor.

Noha a működést már június 3-án megkezdte a Korond utcai Egészségközpont, az ünnepélyes átadásra június 14-én pénteken került sor.

Az átadás napját egész napos programsorozat tette még emlékezetesebbé. Már reggeli órákban megnyitotta kapuit a BENU egészségutca, ahol az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékbemutatók, kóstolók, és az ország legnagyobb mobildiagnosztikai szűrőkamionja 37 vizsgálati lehetőséggel várta az érdeklődőket. Az Egészségközpont udvarában felállított színpadon pedig sorra követték egymást a különféle gyermek és felnőtt bemutatók.

Az új egészségügyi központ átadásán a nemzeti színű szalag átvágása előtt dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szólt a megjelentekhez:
– Új egészségkultúrát hirdetett meg a kormány, aminek a lényege, hogy növeljük az egészségben eltöltött évek számát és ezen keresztül a magyar emberek átlagos élettartamát. Ehhez egy új szemléletre van szükség, aminek a legfontosabb tényezője, hogy elkerüljük azokat a károsító körülményeket, amelyek rontják az egészséget és a betegségek kialakulásához vezetnek. Ez az egészséges életmód és az egészséges emberek egészségügye. A biológiai lények azonban testi és lelki tevékenységük közben előbb-utóbb lényegesen eltérhetnek az átlagtól, és akkor megjelenik a betegség. Ilyenkor megpróbáljuk a helyreállítani a testi-lelki harmóniát. Ennek sok tényezője lehetséges, de közülük az egyik legfontosabb az alapellátás. Az az egészségügyi ellátó hely, ahová a beteg először tud fordulni: a családorvos, a családi gyermekorvos, a fogorvosok. Ahol el lehet végezni az alapvető vizsgálatokat, el lehet jutni egy diagnózishoz, és meg lehet kezdeni a gyógykezelést úgy. Mindezt úgy, hogy a betegnek nem szükséges elutaznia a lakóhelyéről, legfeljebb a leletek utaznak, akár digitális úton. Ennek a folyamatnak egyik fontos része ez a gyönyörűen felújított új rendelőintézet. Ezért is nagy öröm számomra, hogy átadhatom rendeltetésének – mondta ünnepi beszédében a miniszter.

Kiskunfélegyháza önkormányzata egymilliárd forint saját forrásból újította fel az évek óta üresen álló, funkcióját elvesztő rendelőintézet épületét, melynek köszönhetően a kor igényeinek megfelelő, modern egészségközpont várja a betegeket ezentúl a Korond utcában.

– 2013 novemberében szerveztük meg az első találkozót a félegyházi orvosokkal, ahol megkérdeztük, hogy mivel szolgálhatnánk a városban élők egészségét. Akkor egybehangzóan azt mondták, hogy olyan egészségközpontot szeretnének, ahová azért jönnek az emberek, hogy megelőzzék a betegségeket. Magyarország kormánya és a város önkormányzata nyilvánvalóan összhangban gondolkodik, hiszen 2015-ben 1,3 milliárd forintból elkészült a város új kórházi szárnya, nem sokkal később az egynapos sebészet lehetőségei is megteremtődnek, és azóta is számos beruházás, szakmai fejlesztés történt. Ma pedig szinte az összes félegyházi gyermek és felnőtt háziorvos otthonra lelt ebben a szép és korszerű épületben. A védőnői szolgálat ugyancsak ebben a házban kapott tevékenységéhez méltó helyet, valamint az Egészségfejlesztési Iroda és a sürgősségi háziorvosi ügyelet is ideköltözik. Ráadásul a jövőben nem vállalkozásként, hanem a város üzemeltetésében működik tovább – fogalmazott ünnepi beszédében Csányi József polgármester.

A jeles eseményen tiszteletét tette térségünk országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor is, aki az alábbiakat mondta:
– Az ember mint erőforrás legyen testben, lélekben, tudatban, közösségi kapcsolataiban egészséges. Kiskunfélegyháza az emberi erőforrások városa, egészséges kiskun tudatával, szellemi nagyjainak múltjával, jelenével, Móra és Petőfi formázó élményeivel, az ’56-os Fekete Pál bátorságával vált erőssé. És most az új egészségügyi központ Félegyháza egészségének lehetőségét bővíti.

Az ünnepi beszédeket, majd az épület felavatását jelképező szalagátvágást követően a vendégek bejárták az épületet. Az esemény zárásaként pedig Hatvani Zsófia református lelkésznő és Hajagos Gyula esperes-plébános megáldotta és felszentelte az épületet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.