Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2022. Október 13. 14:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Ukrajnai háború - Macron további fegyvereket ígért Kijevnek és felszólította Putyint, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

Ukrajnai háború - Macron további fegyvereket ígért Kijevnek és felszólította Putyint, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

Emmanuel Macron francia államfő az ukrajnai háborúról és annak következményeiről adott élő tévéinterjújában szerda este felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "térjen vissza a tárgyalóasztalhoz", és megígérte, hogy Párizs újabb fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek.

"Jelenleg először is Vlagyimir Putyinnak abban kell hagynia a háborút, tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz" - mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban.

Emmanuel Macron az interjúban elsősorban azt kifogásolta, hogy az orosz elnök a hadsereg megerősítésére mozgósítást rendelt el, és az elmúlt napok rakétatámadásaival "Európát is belehelyezte a háborúba".

Jelezte, hogy továbbra is beszélni kíván Vlagyimir Putyinnal "minden alkalommal, amikor az szükséges".

"Egy adott pillanatban, remélem, mielőbb, muszáj, hogy mindegyik fél visszatérjen a tárgyalóasztalhoz" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron, elismerve ugyanakkor, hogy "ez nem a következő hetekben lesz".

Kiemelte, hogy a tárgyalás Kijev érdekében is áll, és megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. Elmondta, hogy eddig 15 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy további hat ágyút szállítsunk Dániával együtt" - mondta a francia elnök, miután a további hat CAESAR-t eredetileg a dán hadseregnek szánta Párizs.

"Megpróbáljuk egyből az ukránoknak leszállítani őket" - jelezte az államfő.

A francia elnök az interjúban figyelmeztette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt arra, hogy "problémákkal" fogja magát szembe találni, ha még inkább elkötelezi magát Moszkva oldalán az ukrajnai háborúban.

Emmanuel Macron a "konfliktus eszkalálódásának elkerülésére" szólított fel annak érdekében, hogy a harcok ne terjedjenek át Ukrajna szomszédos államaira, illetve annak megakadályozására, hogy Moszkva nukleáris vagy vegyi fegyvereket vessen be.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Címkék: háború, macron, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.