Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. November 01. 10:35, kedd | Helyi
Forrás: privatbankar.hu

Változás jön a banki átutalásoknál

Változás jön a banki átutalásoknál

Egyszerűsödik az euróban történő átutalás.

A Bankszövetség emlékeztet: a kétezres évek elején, az euró megjelenésével fogalmazódott meg az a szabályozói elképzelés, amely célul tűzte maga elé, hogy az EGT polgárai, vállalkozásai és intézményei számára egyszerűvé és hatékonnyá váljon a pénzforgalmi szolgáltatások piaca. Elegendő legyen egyetlen euró számlával rendelkezni és ahhoz egységes, egyszerű, átlátható és olcsó pán-európai fizetési szolgáltatások – tehát egységes fizetési eszköztár – úgy mint átutalás, beszedés és kártyahasználat társuljon.

Ez nem jelent mást, mint hogy a pán-európai eurófizetések egységes szabványaik és szabályaik alapján olyanná alakítják a fizetési térség pénzforgalmi piacát, hogy abban eltűnik a hazai és a határon átmenő fizetések közötti különbség, azaz olyanná válnak, mintha országhatáron belüli fizetéseket bonyolítanánk le.

A hazai lakosság, illetve a vállalkozások és intézmények részére a pénzforgalmi szolgáltatók az úgynevezett SEPA (Single Euro Payments Area, azaz egységes euró pénzforgalmi térség) átutalásokat már 2008 januárjától, a SEPA beszedéseket 2009 novemberétől kínálják.

Hogy működött a rendszer?

Eddig, ha euró fizetési megbízást adtunk pénzforgalmi szolgáltatónknak, akkor egyéb adatok mellett a megbízásokhoz kétféle fontos adatot kellett megadnunk: az ügyletben érintett fizető fél és kedvezményezett fizetésiszámla-számát és a pénzforgalmi szolgáltatóik egyedi azonosítóját.

Másként: a számlát azonosító IBAN-t (International Bank Account Number, nemzetközi bankszámlaszám) és a pénzforgalmi szolgáltatót azonosító BIC-et (Business Identifier Code, üzleti azonosító kód) egyaránt fel kellett tüntetnünk a megbízásokon.

Már az e két kötelező kód (IBAN és BIC) használatát elrendelő Pénzforgalmi Irányelv keletkezésekor felmerült, hogy idővel egyszerűsíteni kell a kódok használatát, hiszen minden megbízáshoz kétféle kódot kellett megadni, ami nem feltétlenül ügyfélbarát megoldás, ráadásul nem tükrözi azt, hogy a belföldi és határon átnyúló euró fizetések egymással egyenértékűek.

Kettő helyett egy azonosító is elég lesz

Miután az IBAN minden országban magában foglalja a számlát vezető pénzforgalmi szolgáltató egyedi azonosítóját is, a szabályozók úgy rendelkeztek, hogy október 31-ével kezdődően a pénzforgalmi szolgáltatóknak a kizárólag IBAN-t tartalmazó SEPA fizetési megbízást is tudniuk kell teljesíteni.

Azaz a megbízónak a kedvezményezettnek csak ezt az egy azonosítót kelljen megadnia megbízásában, míg a bankközi teljesítéshez és elszámoláshoz szükséges BIC-kel – az IBAN alapján – a megbízást átvevő pénzforgalmi szolgáltató egészíti ki a megbízási adatokat – hívja fel a figyelmet a Bankszövetség.

Címkék: átutalás, euro, utalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok