Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 29. 19:05, vasárnap | Helyi
Forrás: vezess.hu

Változik és igazságosabb lesz a jogosítványszerzés jövőre

Változik és igazságosabb lesz a jogosítványszerzés jövőre

Iskolapadba ültetik a biztosokat, aminek a célja a vizsgáztatási rendszer egységesítése, és az oktatók hibáinak minimalizálása – írja Közlekedéstudományi Intézet.

Igazságtalanságok lehetnek a kormányzat szerint a jogsira hajtók vizsgáztatásában, és hibák egyes oktatók munkájában, legalábbis erre lehet következtetni a biztosok iskolapadba ültetésétől és vizsgáztatásától.

Januártól továbbképzés indul ugyanis számukra a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontban a vizsgáztatás szempontjainak egységes értelmezése érdekében. Ennek feladata, hogy a mainál egységesebben értékeljék a vizsgán a tanulók kisebb-nagyobb hibáit és melléfogásait a biztosok – írja Közlekedéstudományi Intézet, amely az ITM alá tartozik.

„A januártól kezdődő belső szakmai továbbképzésnek épp az a célja, hogy átbeszéljük a vizsgabiztosokkal, hogy a vizsgákon rendszeresen tapasztalt hibákat, hiányosságokat, vagy éppen egy-egy újdonságnak számító szituációt milyen értelmezés szerint és hogyan minősítsenek” – állítja Benedek Szabolcs ügyvezető.

A KTI szerint „a gyakorlati vizsgán – bár ezt a tanulók nem tudják, nem is igen érdekli őket – az oktatók is vizsgáznak. Nem formálisan, hiszen tevőlegesen nem ők vezetik a járművet, így ott és akkor már csak emiatt sem mondhat véleményt az ő vezetési tudásukról a vizsgabiztos. Az azonban viszonylag hamar kiderül, ha egy oktató valamit rosszul tanít a növendékeinek. Itt is fontos, hogy az oktató gyors és pontos (és országosan egységes elveken és szempont alapuló) visszajelzést kapjon, ha a vizsgabiztos szerint valamit rosszul csinál.”

„Ha a vizsgabiztos nem először tapasztalja, hogy egy oktató növendékei rendre ugyanazokat a hibákat követik el, köteles erre felhívni az oktató figyelmét. Egy konkrét esetet említve, súlyos hiba, ha a vizsgázók irányváltoztatás előtt csak a tükrökből ellenőrizték a jármű holtterét, nem fordultak hátra, meg sem kísérelték azt. Miután az adott oktató több tanulójánál is ugyanezt tapasztalta a vizsgabiztos, jelezte az oktatónak, hogy szerinte ez az ő hibája (is), valószínűleg nem magyarázta el kellően, hogy nem elég csak a tükrökbe nézni, hanem hátra is kell pillantani, hogy kellően meggyőződjenek arról, biztonságosan végre tudják-e hajtani a tervezett elindulást, irányváltoztatást” – mondja Benedek Szabolcs, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont ügyvezetője.

A mainál egységesebb és igazságosabb vizsgáztatás mellett újdonság lesz 2020-tól, hogy A gyakorlati vizsgán az útvonalat úgy kell megválasztani, hogy az hibás forgalomszervezési helyszínt (csomópontot) ne érintsen. Azaz nem lehet „átverős” eleme a vizsgának.

(Cikk: vezess.hu - kép: jogsiblog.hu)

Címkék: jogosítvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.