Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszély fenyegeti a romániai Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát és két állatfajt. Kiszáradt ugyanis Püspökfürdőn az a termálvizes tavacska, amelyik a hévízi tündérrózsa, és más, Európában természetes körülmények között csak itt élő, védett állat és növényfajoknak biztosított életteret - adta hírül a Duna Híradó.

A környezetvédők évek óta figyelmeztettek a veszélyre, a tó vízszintje egy éve kezdett rohamosan csökkenni. A pusztulás oka a mértéktelen termálvízfogyasztás. Tudjuk, hogy ez egy karsztos terület, amely különféle kisebb-nagyobb üregeket tölt fel, és többek között ilyen nyílásokon, ilyen repedéseken tört a felszínre a víz - mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum biológusa. Venczel Márton kifejtette: ezt a karsztos rendszert sikerült úgy átfúrni, megbolygatni, hogy a források teljesen elhaltak.

A Körösvidéki Múzeum biológusai akváriumokba mentették a tóban élő védett hal és csigafajták néhány példányát. Mivel ezeket az állatokat mesterséges körülmények között még nem sikerült szaporítani, a tóba vizet pumpálnak, hogy megpróbálják megmenteni az ott rekedt példányokat. A szakemberek szerint az egyedüli megoldás az lehet, ha kevesebb termálvizet fogyasztanak. A kitermelői engedélyek felfüggesztéséhez azonban a Román Tudományos Akadémia szakvéleménye szükséges.

Ha a testület úgy látja, hogy szükséges, a Prefektúra előterjeszti néhány felhasználó engedélyének ideiglenes felfüggesztését - közölte Claudia Timofte, a Bihar megyei prefektúra sajtószóvivője. A hévízi tündérrózsát Kitaibel Pál egyetemi tanár fedezte fel 1798-ban. A növény legközelebbi rokona a Nílus deltájában él. Európában természetes körülmények között csak ebben a melegvizű tavacskában élt, a szakemberek remélik, hogy a növény magvai az iszapban túlélik a telet, így mesterséges körülmények között tavasszal talán újra szaporítható lesz a tündérrózsa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során