Hírek
2014. Október 19. 11:00, vasárnap |
Belföld
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
Verseny az ízletes magyar péksüteményekért

Immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában a Pék Hagyományőrző Versenyt.
A kenyér október 16-i világnapjához kötődő eseményen Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar élelmiszergazdaság a jó hagyományok továbbfejlesztésével, valamint a verseny és az együttműködés kultúrájának egyszerre történő elmélyítésével újulhat meg.
A közigazgatási államtitkár kiemelte, hogy napjainkban – a gasztronómiai forradalom részeként – kiteljesedőben van a pékáruk, sőt, a reggelizés kultúrája, amely újabb piacokat nyit meg a cukrász, és pék végzettségű szakemberek előtt. Simon Attila István emlékeztette a versenyzőket arra, hogy a magyar étkezési kultúra már csak a hagyományainál fogva is színesebb annál, mintsem hogy döntően importált tucat-termékeket tartalmazzon. „Egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van” – szögezte le az államtitkár, aki arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit.
Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér, vagy egy cukrászsütemény. „A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében” – hangsúlyozta az államtitkár.
A Földművelésügyi Minisztérium terveivel kapcsolatban aláhúzta, hogy „a földtől az asztalig” struktúra alapján a 19 különböző élelmiszeripari szakképesítés mellé szeretnék a pék és a cukrász szakképzés felügyeletét is a tárcához venni. Hiszen a jövő a szakképzésben van, amely a szakiskolákban kezdődik. Ez is hozzájárul az újraiparosított magyar gazdaság sikeres működtetéséhez.
Simon Attila István szólt a hungarikumok védelmének fontosságáról, és a helyi értéktárak kialakításának folyamatáról is, amelyek együtt sokat jelenthetnek a nemzeti értékek – közöttük a magyar gasztronómia – erősítése szempontjából. A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tartott pékverseny célja elsősorban a szakmai tanulók érdeklődésének felkeltése volt, valamint a szakképző iskolák bevonása a szakmai hagyományok őrzésébe.
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 08:41, csütörtök | Belföld
Összeomlott Erdély egyik legrégebbi fedeles hídja Maroshévízen
Összeomlott szerdán Erdély egyik legrégebbi fedeles hídja, a 156 éves Urmánczy-híd a Hargita megyei Maroshévízen - tudatta Czirják Károly helytörténész, a helyi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke.
2025. Május 01. 08:35, csütörtök | Belföld
Meteorológia: nyáriasan meleg idő lesz május 1-jén
Napos, csapadékmentes idő várható a hosszú hétvége első felében, majd szombat délután az ország északi, északkeleti vármegyéiben záporokra, zivatarokra lehet számítani - derül ki a HungaroMet Zrt. szerdai videójából.
2025. Április 30. 07:52, szerda | Belföld
Zsigó Róbert: május második felében lesz döntés az árréscsökkentés fenntartásáról
Amikor a kormány bevezette az árréscsökkentést, úgy döntött, hogy május 31-ig tartja azt fenn, ezért május második felében értékeljük és döntünk arról, hogy folytatjuk-e az árréscsökkentést
2025. Április 29. 07:32, kedd | Belföld
Közösen népszerűsíti Magyarországot az Emirates és a Visit Hungary
Közösen népszerűsíti Magyarországot az Emirates és a Visit Hungary a beutazó turizmus fellendítése érdekében - közölték a felek az MTI-vel hétfőn.