Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 05. 08:48, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Veszélyesebb lesz a világ 2018-ban?

Veszélyesebb lesz a világ 2018-ban?

Ahogy minden évben, idén is rangsorolta a világ előtt álló legnagyobb geopolitikai kockázatokat az Eurasia Group.

A globális politikai-gazdasági kockázatelemző szerint geopolitikai depresszió állapota felé tart a világ, a geopolitikai konfliktusok hatásukban a 2008-as pénzügyi válsággal vetekednek majd. Az Egyesült Államok által hagyott űrt egyre inkább Kína tölti be, de ez számos konfliktussal és kockázattal jár majd.

Az Egyesült Államok politikai vezető szerepe visszaszorulóban van, és ez a folyamat 2018-ban folytatódik – véli a tanácsadó cég két vezetője, Ian Bremmer és Cliff Kupchan. Ez azt is jelenti, hogy egy esetleges krízis esetén nem lesz olyan globális erő, amely a konfliktusok kezelésében átvenné a kezdeményezést.

Kína betöltheti a vákuumot

Az Eurasia Group szerint az Egyesült Államok által hagyott vákuumot leginkább az egyre nagyobb globális befolyásra törő Kína töltheti be. A világot fenyegető tíz legnagyobb kockázat közül első helyen éppen ez szerepel.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke az év elején a davosi világgazdasági csúcson tartott beszédében kiállt a globalizáció és a szabadkereskedelem mellett. Ez egyértelmű bírálat volt az amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikájának.

A globális politikai-gazdasági kockázatelemző szerint a kínai elnöknek a 19. pártkongresszuson elhangzott októberi beszéde a legnagyobb horderejű politikai esemény, mióta Mihail Gorbacsov bejelentette a Szovjetunió felbomlását. Háromórás beszédében Hszi Csin-ping több utalást is tett, hogy országa globális vezető szerepre törekszik.

Az elmúlt években ennek már számos jele volt a növekvő kínai dominanciának. Így a Világbankkal és az IMF-fel szemben életre hívott Ázsiai Infrastrukturális Bank terjeszkedése, az Egy övezet, egy út névre keresztelt gazdaságfejlesztő program és a kínai deviza felvétele az IMF devizatartalékai közé, mind ebbe az irányba tett lépésnek tekinthető.

Miközben a nyugati liberális demokráciák vonzereje visszaesőben, a kínai modell egyre sikeresebb és népszerűbb, leginkább Latin-Amerika, Afrika országai számára, amelyek gazdaságilag egyre jobban függnek a kínai beruházásoktól – derül ki az elemzésből. Kína növekvő befolyása azonban aggodalommal tölti el az ázsiai térség demokratikus országait.

A geopolitikai kockázati listán a második és harmadik helyre került egy olyan konfrontáció kirobbanása, amely a geopolitikai helyzet pontatlan megítéléséből eredhet, valamint a technológiai hidegháború kialakulásának veszélye.

Veszélyesebb lett a világ

A harmadik világháború kirobbanásának nincs realitása, de a világ a korábbinál is veszélyesebb lett – figyelmeztet Ian Bremmer. A kibertámadások száma nőtt, és egyre nagyobb a valószínűsége az olyan akcióknak, amelyek súlyos gazdasági károkkal járnak. Komoly kockázata van az internet infrastruktúráját érő támadásnak is. Az észak-koreai konfliktus folytatódik, a status quo folyamatos eróziójával.

Phenjan nem hagy fel rakétaprogramjával, de szinte elképzelhetetlen az amerikai válaszcsapás. A szíriai háborúban az orosz és az amerikai érdekek ütközhetnek, és az amerikai elnökkel a 2016-os állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatok is növelik a bizonytalanságot.

Terrortámadásokra a jövőben is számíthatunk, ennek valószínűsége nagyobb a Közel-Keleten és Ázsiában. Európa továbbra is a célkeresztben van, miután az Iszlám Állam egyre több harcosa tér vissza a kontinensre az iszlamista szervezet meggyengülésével Irakban és Szíriában.

Globális harc a technológiai elsőségért

Kína és az Egyesült Államok között egyre öldöklőbb a harc a technológiai innovációban a globális dominancia megszerzéséért. A két ország cégei rohamtempóban dolgozzák ki az olyan megoldásokat, amelyek a jövő gazdaságának az alapjai lesznek, gondoljunk csak a szuperszámítógépekre vagy a mesterséges intelligenciára. A következő évek évtizedekre eldönthetik, hogy Kína vagy az Egyesült Államok szerez meghatározó előnyt e kulcsfontosságú területeken.

Az Eurasia Group meglepő módon negyedik helyre tette a globális kockázati listán Mexikót. Az ország idei gazdasági kilátásait nagyban meghatározza, sikerül-e megállapodni az Egyesült Államokkal a NAFTA szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalásáról. Az Egyesült Államok kilépése mindkét ország számára súlyos hátrányokkal járna – derült ki az elemzésből.

Az amerikai–iráni kapcsolatok, a politikai intézményrendszerbe vetett bizalom hanyatlása, a protekcionizmus, a Brexit és Afrika biztonsága is szerepel még az Eurasia Group listáján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit